Ana Sayfa Tarım Bitkisel Ürünler Çiftçilere kuru fasulye tohumu dağıtıldı

Çiftçilere kuru fasulye tohumu dağıtıldı

0
412
Çiftçilere kuru fasulye tohumu dağıtıldı
Çiftçilere kuru fasulye tohumu dağıtıldı

Türkiye’de yemeklik tane baklagiller içerisinde önemli bir yere sahip olan kuru fasulye üretiminin artırılmasına yönelik bakanlık tarafından hazırlanan ‘Bitkisel üretimi geliştirme’ projesi doğrultusunda Orta Anadolu Bölgesi’ndeki illerde uygulamaya geçildi. Yozgat, Konya, Kayseri ve Nevşehir illerinde çiftçilere kuru fasulye tohumu dağıtıldı.

Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü, 4 milyon 750 bin liralık bütçe ile fasulye, mercimek, arpa ve yulaf üretiminin geliştirilmesi projelerini devreye soktu. Konya’da kuru fasulye üretiminin geliştirilmesi projesi ile arz açığının azaltılması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması, toprak yapısının düzeltilmesi de hedeflendi. Konya’nın Sarayönü, Selçuklu, Hüyük, Kadınhanı, Beyşehir ve Derebucak ilçelerinde sertifikalı kuru fasulye tohumu dağıtımları yapıldı. Projenin uygulandığı tüm ilçelerde yüzde 25 çiftçi, yüzde 75 Bakanlık katkılı bir milyon 937 bin 500 lira bütçeli 100 ton sertifikalı yerli kuru fasulye tohumunu 340 çiftçiye 7 bin 500 dekar alanda ekilmek üzere dağıtımına başlandı.

Konya’dan sonra Orta Anadolu Bölgesi’nin diğer önemli tarım bölgesi olan Yozgat’ta da baklagil üretiminin artırılmasına yönelik üç yıllık proje hazırlandı. Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, üç yıl içerisinde bir milyon 300 bin dekar olan nadas alanının 300 bin dekarını baklagil ekilişinin sağlanarak, nadas alanlarının bir milyon dekara çekilmesini hedeflediklerini söyledi. Özkaya, uygulamaya konulan projelerle baklagil tohum temini ve ekiliş alanının artırılacağını kaydetti. Özkaya, ‘’Bu yıl ilimizde10 bin dekar alanda kuru fasulye üretimine yönelik proje uygulandı. 2 milyon 115 bin lira proje bedeli bulunan uygulama çalışmaları için bakanlık bir milyon 615 bin lira destek verdi. Boğazlıyan ilçesinde şekerpancarı münavebe alanlarına alternatif münavebe bitkisi eklendi. Proje sayesinde bölgede şekerpancarı münavebe alanlarına alternatif münavebe bitkisi olarak uygulanıyor. Buğday-şekerpancarı-kuru fasulye sistemi yaygınlaştırılarak sürdürülebilir bir üretim zinciri oluşturulması hedeflenmektedir. Ülkemizin yemeklik dane baklagil ihtiyacının giderilmesinde proje önemli rol oynayacaktır’’ dedi.

Tohumluk dağıtımı

Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Kuru Fasulye Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında, 32 bin 750 kilogram yüzde 75 hibeli kuru fasulye tohumluğu dağıtımı yapıldı. Patates siğil hastalığından dolayı karantina uygulanan bölgelere öncelik verildi. Projeden 113 üreticinin yararlanacağı kaydedildi. Nevşehir’de geçen yıl başlanılan proje ile toplam 78 bin 505 dekar alanda kuru fasulye ekimi yapılarak, 24 bin 117 ton ürün elde edildiği kaydedildi. Bu yıl ise 32 bin 750 kilogram,  yüzde 75 hibeli Üstün-42 adlı fasulye tohumunun tesliminin yapıldığı açıklandı.

Üretim artıyor

Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Türkiye’de yemeklik tane baklagiller içerisinde önemli bir yeri olan kuru fasulye üretiminin artırılması amacıyla geçen yıl 24 bin 69 dekar alanda kuru fasulye ekimi yapıldığını, 6 bin 551 ton kuru fasulye hasadı gerçekleştirildiğini söyledi. Şahin, yaygın olarak tüketilen kuru fasulyenin önemli bir bitkisel protein kaynağı olduğunu, hızla artan nüfusun beslenmesinde önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Şahin, Kayseri’de arz açığının azaltılması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması, toprak yapısının düzeltilmesi, kuru fasulye üretim alanlarının artırılması amacıyla ‘Kuru Fasulye üretiminin geliştirilmesi’ projesinin uygulamaya konulduğunu anlattı. Bu kapsamda 14 ilçede sertifikalı kuru fasulye tohumu dağıtımları yapıldığına vurgu yapan Şahin, ‘’Projenin uygulandığı ilçelerimizde yüzde 25 çiftçi, yüzde 75 Bakanlık katkılı 782 bin 500 lira bütçeli 50 ton sertifikalı yerli kuru fasulye tohumunu yaklaşık 800 çiftçimize 6 bin 250 dekar alanda ekilmek üzere teslim edilmektedir’’ ifadelerini kullandı.

Ajans Bizim

[mc4wp_form id=”25750″]

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz