Çakırözer: “Buğdaya destek 8 yıldır değişmedi”

0
769
CHP’li Çakırözer, Eskişehir’in Beylikova Uzunburun köyünde geçimini buğday üretiminden ve hayvancılıktan sağlayan vatandaşlarla bir araya geldi, sorunları dinleyerek çözüm önerilerini paylaştı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, AKP iktidarının 8 yıldan bu yana buğdaya ton başına verdiği destek fiyatını hiç değiştirmediğini söyledi.

CHP’li Çakırözer, Eskişehir’in Beylikova Uzunburun köyünde geçimini buğday üretiminden ve hayvancılıktan sağlayan vatandaşlarla bir araya geldi, sorunları dinleyerek çözüm önerilerini paylaştı. Üreticiler, TMO’nun bu yıl için açıkladığı buğday alım fiyatının düşük kaldığından dert yanarak milletvekilinden yardım istedi. Çiftçilerin, fiyat alımı konusuna yönelik eleştirileri üzerine Çakırözer, AKP’nin yıllardır uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle üreticilerin zor günler geçirdiğini anlattı.

Çakırözer, buğdayın, bolluk ve bereket simgesi olmasına rağmen uygulanan yanlış politikalar nedeniyle, çiftçinin hasat yapmadığını, tarım arazilerinin boş kaldığını belirtti. Buna rağmen AKP iktidarları döneminde yaklaşık 40 milyon ton buğdayın ithal edildiğini, bunun için 11 milyar dolar ödendiğini dikkat çekti.

AKP’nin 2009’dan bu yana çiftçiye buğdayda ton başına 50 lira destek primi vermesine rağmen mazot, gübre gibi girdi fiyatlarının ise bu süreçte yüzde 350-40 arttığını anlatan Utku Çakırözer, “Buğday alım fiyatları enflasyonun altında kaldı. Çiftçiye daha fazla mağdur edilmeden prim artışı verilmeli” dedi.

TMO’nun, maliyeti kilogram başına 105-110 kuruş olarak belirlenen buğdayı, 91 kuruştan aldığını ve çiftçiye zora soktuğunu kaydeden Çakırözer, bu fiyatın üreticiyi zor durumda bıraktığını vurguladı.

‘Çiftçi buğdayı 900 liraya mal ediyor, devlet 862 lira alım fiyatı açıklıyor’

Çakırözer, hububat hasadının Mayıs ayı içerisinde başladığını, müdahale alım fiyatları ise hasadın başlamasından yaklaşık bir buçuk ay sonra açıklandığı aktardı. Geçen yıl uzmanların buğday maliyetinin ton başına 900 liraya ulaştığını bildirmelerine rağmen, hükümet müdahale alım fiyatını 862 lira olarak açıkladığını vurguladı. Çakırözer, “Çiftçi kuruluşları ve Ziraat Mühendisleri Odası, yapmış oldukları çalışmalar sonucunda 2016 yılı için buğday maliyetinin kilogram başına 105-110 kuruş olarak belirlemesine rağmen, TMO kilogram başına 91 kuruştan alım yapmaya başladı. Açıklanan bu fiyata göre buğday alım fiyatındaki artış oranı geçen yıla göre sadece yüzde 5,6’da kaldı.” sözlerini kullandı.

‘Çiftçi daha fazla mağdur olmadan prim artışı desteği yapılmalı’

Oysa, Haziran ayının başında açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) enflasyon oranının yüzde 7.71 olduğunu işaret eden Çakırözer, buğday üreticilerinin kaybının çok açık olduğu görüldüğünü belirterek, “Bu durum üreticilerimizde büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Çiftçilerimiz daha fazla mağdur edilmeden hükümetten prim artışı bekliyoruz” dedi.

‘Buğdaya destek 8 yıldır değişmedi’

Buğdayda ton başına 50 lira olarak yapılan destekleme priminin 2009 yılından bu yana hiç değişmediğini de belirten Çakırözer, oysa aynı dönemde en önemli girdiler olan gübre, ilaç, mazot ve yem fiyatlarında yüzde 350-400’e varan artışlar yaşandığına işaret etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz