Yeni Pazarlar, Yeni Kavramlar ve Farklılaşma

0
999
Kubilay Özerkan

Perakende Günleri 2016’nın ilk gününün son oturumlarında Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Next Academy Kurucusu Levent Erden sahne alırken; Soysal Kurucusu Suat Soysal’ın sunumu ile ‘Açıksözlü Kırmızı Koltuk Oturumları’nda da Gamze Cizreli ve Gökhan Bozkurt konuştu.

Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan Türkiye’de gastronominin ilerlemesi için gastronomi konusunda eğitim verdiklerini ve Türk şeflerle çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Gastronometro adında bir yer açtıklarını ifade eden Özerkan şöyle konuştu: “Gastronomi konusunda verilen eğitimin yanı sıra Türkiye’de gastronominin ilerlemesi için Türk şeflerimizle çalışma yapıyoruz. İki veya üç michelin yıldızlı şefler dair önemli şefleri Türkiye’ye getiriyoruz. Bu şeflerden birisi Christian, Fransız şef. Kendisine mutfakta standart, yaratıcılık ve disiplinin nasıl bir birlikteliği olduğunu sordum. Mutfakta, tabakta, serviste netlik, kesinlik, zamanlama senkronizasyon ve organizasyon. Aynı girdilerle ve elementlerle farklılaşma ancak bu sürecin arkasında ciddi bir çalışma ve sonraki süreçlerde de mükemmelleşme söz konusu. Rutin tekrar demek, tavırlaşma demek. Ancak organizasyonlarda aynı süreçlerin hep aynı kalitede sonuç vermesi demek. Bu haliyle de istikrar önemlidir. Markanın en büyük düşmanı biliyoruz istikrarsızlıktır. Müşterilerimizin de, kendi işlerimizde de görüyoruz. Domates bir gün iyi bir gün kötü, satıcılar bir gün müşterilerle ilgileniyor bir gün ilgilenmiyor. İstikrar ve tutarlılık marka olmak için çok önemli; rutinlerde mükemmelleşmeniz de çok önemli. Şirketinizi farklılaştıracak şekilde vizyon ve strateji belirlemiş olabilirsiniz. Ancak rutinlerde mükemmelleşip ortaya çıkardığınız sonuçları organizasyonel bir davranış biçimi olarak tavırlaştırdığınızda ancak bir farklılaşma söz konusu olabilir. Biz Metro olarak bu konuda şanslıyız. Gastronomi farklılıkları kucaklamak demek, aynılıklardan farklılık yaratma sanatıdır. Hayata karşı bir duruş, bir yaşam biçimidir bu anlamlarıyla. Gastronomi ile birlikte, koordinasyonu, süreç optimizasyonunu, takım ruhunun önemini öğreniyoruz.”

gamze_cizreli

Cizreli: “2016’da sektör büyümedi, 2017’nin ilk döneminde daralma devam edecek”

Perakende Günleri 2016’nın yeniliklerinden biri olan Açıksözlü Kırmızı Koltuk Oturumları’nın katılımcıları ise Big Chefs Kurucusu Gamze Cizreli ve Etude Co., Tahran Kurucu Ortağı Gökhan Bozkurt oldu. Oturumda Gamze Cizreli şunları söyledi: “2016’da sektör büyümedi. İki bölüme ayırabiliriz. 15 Temmuz öncesi ve sonrası. Öncesinde yaşanan terör olayları, turizmdeki daralma ile yüzde 6’lık bir daralma ile kapattık ilk yarıyı. 15 Temmuz sonrası ise, özellikle son dönemdeki kur dalgalanmaları ile de bu seneyi 15-17 daralma ile kapatacak sektör. 2017’nin ilk döneminde ise bu daralmanın devam edeceğini düşünmüyorum. Hızlı bir düşme olmayacak. Sektörümüz çok hızlı büyüyor. Türkiye yüzde 6 büyürken, biz sektör olarak yüzde 30’un üzerinde büyüdük. Özellikle Türkiye ve Ortadoğu’da. 2017’nin ikinci yarısında eğer terör olayları azalır ya da biterse ve güvenlik sorunu ortadan kalkarsa; seneye yüzde 6’lık büyüme öngörüyoruz. Cizreli Anadolu’da hangi şehirler potansiyel sorusuna; “Akdeniz markamız açısından Adana, Mersin, İskenderun, Antalya iyi giden iller. Bir de İzmir tabi ki. Hızlı büyümeyi hedeflediğimiz noktalar. Suudi Arabistan beni oldukça şaşırttı. Dubai iyi bir pazar, çok hareketli. Arabistan kapalı yaşadıklarımızı düşündüğümüz halde dışarıda çok fazla tüketiyor. Alışveriş konusunda da önemli bir hareketlilik var. İkinci dükkanı açıyoruz. Metrekare verimliliği olarak Arabistan’daki dükkan, Türkiye ve Dubai’den fazla. Kuzu eti ve künefe en çok tüketilen ürünler.”

gokhan_bozkurt

Bozkurt: “İran’da sahte Türk markalarının satıldığı dükkanlar var”

Etude Co., Tahran Kurucu Ortağı Gökhan Bozkurt ise kırmızı koltuk oturumunda şöyle konuştu: “İran’da Türk markalarının en büyük rakibi yine Türk markaları. Son 6 ayda çok fazla Türk markası satılıyor. Türk ürünlerinin satıldığı sahte Türk markalarının dükkanları söz konusu. Bu önemli bir sıkıntı. Türkiye için en büyük fırsat Türk markası olmak; çok beğeniliyor. Sonrasında ise yeniliğe, iyi ürüne çok çabuk yanıt veren bir ülke ve nüfus var İran’da. Geleneksel perakende biçiminden uzaklaşıldığı takdirde. Mesela Zara resmi olarak İran’a gelene kadar 70 Zara dükkanı vardı İran’da.”

Bozkurt sözlerini şöyle tamamladı: “Biz İran’a ne yollarsak satarız fikri yanlış. Son altı aydaki gelişmelerden dolayı ihracat ve ithalat süreçlerinde ciddi yaptırımlar getirildi. 6 ay öncesi gibi bir mal alışı veya satışı mümkün değil. Hazır giyim alanında İran gibi bir algı var. Ancak devlet, çok önemli teşvikler veriyor bu alanda. Yılın 174 günü tatil var bir yılda İran’da. Bu da perakende sektörü için oldukça önemli.”

Perakende Günleri 2016’nın son oturumunda ise pazarlama, iletişim ve sosyal medya konularında ülkemizin en önemli uzmanlarından, Next Academy Kurucusu Levent Erden sahne aldı. ‘Gerçek Pazarlamak’ başlıklı konuşmasında Erden kendi üslubu ile ‘gerçek’ kavramını yeniden tanımlarken dijital dünya ve sosyal medya ile ilgili akıllardaki soruları da yanıtladı. Erden konuşmasında kurumsallık, münhasırlık, gizlilik, sadakat ve uzun vade kavramlarının yerine rahatlık, işbirliği, açık kaynak, katılımcı, şeffaflık ve hız kavramlarının aldığını söyledi. Erden konuşmasını şöyle tamamladı: “Sürdürülebilirlik aslında bir tutucudur, hiçbir şeyi aynı tutarak sürdüremezsiniz. Sürekli dönüşmek zorundayız. Etraf değişiyor diye değişmeyeceğiz daha önce değişmek zorundayız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz