12.3 C
Ankara
Pazar, Mart 17, 2024

THD: ”Kullanıp atmayın, yasaklayın!”

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Tüketici Hakları Derneği (THD), gıdada, suda, havada mikro ve nano plastiklerin bulunduğunu belirterek, kullanılıp atılan plastiklerin tüm canlılar için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekip, yasaklanmasını istedi.

Tüketici Hakları Derneği (THD), üyesi bulunduğu Uluslararası Tüketici Örgütü (Consumers International) tarafından 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü’ne ilişkin etkinliğin odak noktası ve konusunu olarak ‘Plastik Kirliliğine Karşı Küresel Bir Tüketici Hareketi’ olarak belirlediğini hatırlattı. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, ‘kullan at’ türündeki plastik malzemelerin yasaklanması gerektiğine dikkat çekildi.

THD Genel Başkanı Turhan Çakar yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği ülkelerinde 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yasaklama kararı alınan, kullanıp atılan plastiklerin Türkiye’de de yasaklanması, tüketiciler tarafından kullanılmaması için çağrı yaptı. 1 Mart 2021 tarihinden itibaren ‘kullanıp atılan plastikler yasaklansın”kampanyası başlattıklarını kaydeden Çakar, ‘’Bu kampanyayı tüm şubelerimizle birlikte yıl boyu devam ettireceğiz. Kampanyayla ilgili olarak milletvekillerinin, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların, muhtarların ve tüketicilerin desteğini istiyoruz. Ayrıca, insanlar, hayvanlar, canlılar ve doğamız için kampanyamız ile ilgili basın ve yayın kuruluşlarımızın da ilgisini, desteğini göstereceğine inanıyoruz’’ dedi.

Çakar, kullanıp atılan plastiklerin yasaklanması kararı alınması için Cumhurbaşkanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan istekte istekte bulunduklarını, bununla birlikte, tüketiciler tarafından da kullanıp atılan plastiklerin yasaklanması yönünde dilekçe göndermelerini sağlamaya çalıştıklarını bildirdi. Kampanya ile kullanıp atılan plastiklerin üretiminin, tüketiminin, ithalatının ve ihracatının yasaklanmasını kast ettiklerini anlatan Çakar, yoğun olarak kullanıp atılan gereçleri, ‘’plastik çatal, kaşık, bıçak, tabak, bardak, çeşitli ve hazır gıda, yiyecek ve içecekler için kullanılan plastik ambalajlar ile plastik kutular, şişeler, kaplar, çay ve kahve karıştırmak için kullanılan çubuklar, plastik kulak çöpü, plastik balon çubuklar’’ diye sıraladı. 

Doğa Katliamına Neden Oluyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, kullanıp atılan plastiklerin doğa katliamına neden olduğuna da dikkat çekerek, insan ve hayvan sağlığına zarar verdiğini vurguladı.  Çakar, ‘’Çevrede, doğada, akarsularda, nehirlerde, göllerde, denizlerde, toprakta yaşayan tüm canlılara ve biyoçeşitliliğe zarar veriyor. Söz konusu ortamların çeşitli şekillerde kirlenmesine neden oluyor. İnsanlarda kansere neden olabilen kullanıp atılan plastikler her yıl bir milyar kuşun ve çeşitli hayvanların ölümüne neden oluyor.’’ bilgisini verdi.

Çakar, bir milyon deniz kuşunun, kullanıp atılan plastik kirliliği nedeniyle telef  olduğuna vurgu yaparak, bu gidişle, denizlerde balıktan çok plastiğin olacağını, kullanıp atılan plastiklerin yediğimiz ve içtiğimiz gıdalara, soluduğumuz havaya zarar verdiğini anlattı.

 Çakar, şunları kaydetti:

”’Kullanıp atılan plastikler biyolojik olarak ayrışmıyor ve doğadaki çözünme süreci 400 yıldan daha uzun bir zaman alıyor. Bu sürecin sonunda da tam olarak çözünmüyor. Yalnızca mikro ve nano plastik denilen küçük küçük ve çok küçük parçalara ayrılıyor. Mikro ve nano plastikler, özellikle de küresel ölçekte, öncelikli kirleticiler olarak dikkate alınmaktadır. Günümüzde tükettiğimiz gıdalar, içtiğimiz su, soluduğumuz hava mikro ve nano plastik kirliliği içermektedir. Dolayısıyla, yediğimiz gıdalarla, içtiğimiz sularla, soluduğumuz hava ile birlikte nano ve mikro plastikleri yiyoruz, içiyoruz, soluyoruz. Kullanıp atılan plastiklerin alternatifi olarak yeniden kullanılabilir/doldurulabilir sağlıklı ambalaj seçenekleri üretimi doğru ve kalıcı bir çözümdür. İnsanlar, hayvanlar, canlılar ve doğa için büyük bir tehlike oluşturan kullanıp atılan plastiklerin yasaklanması kampanyasını destekleyelim. Tüketiciler olarak, kullanıp atılan plastik malzemeler ile plastik ambalajlı yiyecekleri, içecekleri, diğer plastik ambalajlı ürünleri satın almayalım, kullanmayalım. İnsanlar, hayvanlar, canlılar ve doğa için büyük tehlike oluşturan kullanıp atılan plastikler yasaklansın.”

Kaynak: Ajans Bizim

Bu haber de ilginizi çekebilir: Plastik kullanımını azaltmak için 7 öneri

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...