İndirim marketler e-ticaret kanalı üzerinden büyümeye devam edecek

0
813
İndirim marketlerin pazar payını 2020’de de artırmaya devam edeceği öngörülüyor.

2019’da hızlı bir büyüme kaydeden indirim marketlerin pazar payını 2020’de de artırmaya devam edeceği, artan rekabet sebebiyle yerel zincir marketlerin bir kısmının sektörden çıkmak zorunda kalabileceği belirtiliyor.

Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan Sektörel Güncel Gelişmeler (2020-1) başlıklı analiz raporunda, perakende sektörüne ilişkin gelişmelere ve tahminlere yer veriliyor. Analizde, 2019’da hızlı bir büyüme kaydeden indirim marketlerin pazar payını 2020’de de artırmaya devam edeceğinin, artan rekabet sebebiyle yerel zincir marketlerin bir kısmının sektörden çıkmak zorunda kalabileceğinin öngörüldüğü belirtiliyor. Bununla birlikte, indirim marketlerindeki büyümenin fiziksel mağaza açılışından çok e-ticaret kanalı üzerinden gerçekleşeceği öngörüldüğü kaydedilen analizde şu değerlendirmelere yer veriliyor:

“Yurt içi talepteki toparlanma eğiliminin perakende ticaret sektörüne olumlu yansımaları sürüyor. Perakende satış hacim endeksi, Aralık’ta yıllık bazda %11 yükseldi. Bu dönemde gıda satışları %5,3, gıda dışı satışlar da %15,5 büyüdü. Gıda dışı grupta perakende satış hacmi internetten satışlarda %56 ile hızlı artarken, elektronik eşya ile tekstil, giyim ve ayakkabı gruplarında büyüme devam etti. İki yıla yakın bir süredir daralmakta olan mobilya ve beyaz eşya satışları ise 2019’un son ayında yıllık bazda %5,7 yükseldi.

Sektörün, ertelenmiş talebin devreye girmesiyle 2020 yılında büyümeye devam etmesi bekleniyor. 2020’de hazır giyim ve ayakkabı grubunda yurt dışı odaklı büyüme öngörülürken, indirim sürelerinin kısaltılmasının hedeflendiği ifade ediliyor. Mobilya satışlarına getirilen KDV indirimi uygulamasının ve iç talepteki artışın etkisiyle ev dekorasyon pazarında da toparlanma bekleniyor. Ayrıca, elektronik eşya ve bilgisayar grubunda 2019’un son aylarında gözlenen toparlanmanın süreceği öngörülmekle birlikte, döviz kurlarının yüksek seyrinin teknoloji pazarı genelinde baskı oluşturabileceği düşünülüyor.

Perakende sektöründe önemli bir yere sahip olan ancak yurt içinde belirli doygunluk seviyesine ulaşan AVM pazarında büyümenin sınırlı kalması bekleniyor. E-ticaretteki hızlı büyümenin AVM ziyaretçi sayılarına olumsuz yansımaları sürerken, AVM’lerde mağazaların payının azalmaya, buna karşılık eğlence ve yeme-içme alanlarının payının artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

2019’da hızlı bir büyüme kaydeden indirim marketlerin pazar payını 2020’de de artırmaya devam edeceği düşünülüyor. Artan rekabet sebebiyle yerel zincir marketlerin bir kısmının sektörden çıkmak zorunda kalabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte, indirim marketlerindeki büyümenin fiziksel mağaza açılışından çok e-ticaret kanalı üzerinden gerçekleşeceği öngörülüyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz