22.3 C
Ankara
Cuma, Nisan 26, 2024

En sık veresiye yazdırılan ilk üç ürün: Ekmek, yumurta ve sigara

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

İstanbul’da bakkalların yüzde 71’i veresiye defteri tutarken, pandemiden sonra veresiye yazdıranların sayısı yüzde 32,2, borç miktarı ise yüzde 54,8 arttı. En sık veresiye yazdırılan ilk üç ürün ise ekmek, yumurta ve sigara oldu.

İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’da 39 ilçeden 402 mahalle bakkalı ile yapılan görüşmeler sonucunda pandemi sürecinde değişen veresiye alışveriş pratiklerini incelediği “İstanbul Bakkalları ve Veresiye Alışveriş Pratikleri Araştırması” sonuçlarını yayınladı.

Zincir market şube sayılarındaki %100’ün üzerindeki artış ile beraber bakkalların ekonomik olarak zorluk yaşamaya başladığı, son on yılın Türkiye geneline bakıldığında faaliyet gösteren bakkalların sayısının %30’un üzerinde azaldığı vurgulanan araştırmada, İstanbul’da 20 bin civarında bakkalın faaliyetlerine devam ettiği belirlendi.

Araştırma sonuçlarına göre; İstanbul’da bakkalların yüzde 71’i veresiye defteri tutarken, pandemiden sonra veresiye yazdıranların sayısı yüzde 32,2, borç miktarı ise yüzde 54,8 arttı. En sık veresiye yazdırılan ilk üç ürün ise ekmek, yumurta ve sigara oldu.

39 ilçeden 402 mahalle bakkalı ile yapılan görüşmelerle gerçekleştirilen araştırmadan çıkan diğer sonuçları ise şöyle:

Veresiye defterinde yazan toplam borç tutarı %54,8 arttı.

Veresiye talebinin en yüksek olduğu ürünler ekmek, yumurta ve sigara oldu. Veresiye alışverişin en çok yapıldığı bu üç ürünü ise sırasıyla; peynir, yağ, çay, bakliyat, süt, şeker ve yoğurt takip etti.

Pandemi öncesi döneme (Mart 2020) göre bakkalların %85,8’inin satış oranları azaldı. Satış oranlarının değişmediğini söyleyenlerin oranı %10,2, arttığını söyleyenlerin oranı ise %4 oldu.

Bakkalların %84,4’ü, pandemi ile birlikte satış hacimlerini önemli ölçüde artıran online alışveriş siteleri ve eve ürün tedarik eden internet girişimlerinin yaygınlaşmasından dolayı zorluklar yaşadığını belirtti.

Zincir market şube sayılarının artması bakkalları zorluyor

Bakkallara yaşadıkları olası zorluklar sorulduğunda, en fazla verilen cevap %92,7 ile “Zincir market şube sayılarının artması” olurken “Ürün fiyatlarının artması” cevabı %91,3’lük oran ile ikinci sırada yer aldı. Veresiye ürün satışı yapan bakkalların %94’ü, veresiye ürün satışı yapmayanların ise %86’sı ürün fiyat artışından etkilendiğini ifade etti.

Bakkalların %80,8’i Koronavirüs sebebiyle ekonomik zorluklar yaşadığını belirtirken %74,3’ü kira/enerji/işçi gibi sabit işletme giderlerinden dolayı, %73,8’i genel ekonomik koşullardan dolayı, %67,1’i ise ödeme alamamaktan ve veresiye taleplerinin artmasından dolayı işletme olarak zorluklar yaşadığını belirtti.

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...