Mutfakta dijital teknolojiler

0
1861
Dr. Emine Olum / İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı / [email protected]

Teknolojide yaşanan hızlı değişim hemen hemen her alanı etkilediği gibi gıda üretim ve tüketimini de etkilemiştir. Yapay zekâ teknolojisi ile donatılmış dronlar sayesinde tarımsal alanlardaki verimlilik arttırılmış, akıllı tarım uygulamalarına geçilmiş, gıda servislerinde robotlar çalışmaya başlamış, 3 boyutlu gıda yazıcıları sayesinde hızlı ve standart ürünler üretilmeye başlamıştır. Bunlar gibi birçok yeniliğin yakın bir gelecekte hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacağı da öngörülmektedir.

Dijital alanda yaşanan devrim niteliğindeki atılımlar evlerimizin mutfaklarına kadar girmiştir. Mutfaklarda görebileceğimiz her türlü dijital yenilik nesnelerin interneti-internet of things (IoT) kavramı ile yakından ilişkilidir. Bu kavram her türlü nesnenin internete bağlı olması ve diğer nesneler ile iletişim kurabilmesi anlamına gelmektedir. Örneğin akıllı buzdolabı teknolojisini ele alalım, yeni nesil akıllı buzdolapları içerisinde saklanan gıdaların ne denli bozulduğu ne kadar kaldığı gibi bilgileri uzaktaki kullanıcıya iletebilmektedir. Buzdolapları içerisinde bulunan sensörler veya kameralar sayesinde uzakta bulunan kullanıcının akıllı telefonuna Wifi aracılığıyla bilgi vermektedir. Böylece kullanıcı daha eve gelmeden buzdolabında ne kadar gıda kaldığını ne kadar alması gerektiğini bilir ve alışverişini bu doğrultuda yapar. Bu teknolojinin en büyük getirisinin aşırı gıda tüketiminin, gıda israfının ve gıdaların çöpe gitmesinin önüne geçilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu durum dolaylı olarak fazla gıda üretiminden kaynaklı çevresel problemlerin de önüne geçecektir. Önümüzdeki yıllarda kullanımının artacağı öngörülen akıllı buzdolapları sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağlayacaktır.

Quirky inovasyon platformunun geliştirdiği bir teknoloji olan Egg Minder’da akıllı buzdolabı uygulamalarına bir örnektir. Buzdolabına koyulan Egg Minder dijital bir yumurta saklama kabıdır. Akıllı telefon uygulaması sayesinde evden uzakta buzdolabında ne kadar yumurta kaldığını gösterir. Ayrıca sensörleri sayesinde içine koyulan yumurtalardan en önce tüketilmesi gerekenin yanında mavi bir ışık yanar, böylece SKT en yakın olan yumurtaların ilk önce tüketimi ile olası gıda zehirlenmeleri önlenebilir.

Mutfaklarımız için geliştirilen bir diğer dijital yenilik akıllı tavalardır. Bu tava tabanına yerleştirilen bir sıcaklık sensörü ile sıcaklık bilgisini edinir ve kullanıcının tercihleri doğrultusunda istenilen sıcaklık ve sürede pişirme işlemini bitirerek kullanıcının telefonuna bluetooth aracılığıyla bilgi aktarır.

Bunun yanında HAPIfork markası altında satılan akıllı çatallar ne hızla yemek yendiğini anlayarak aşırı tüketim durumunda titremek suretiyle kullanıcıyı uyarır. Bu teknoloji ile hem aşırı gıda tüketiminin getirdiği rahatsızlıkları önlemek hem de gıda israfını önüne geçmek amaçlanmıştır.

Bir diğer akıllı teknoloji ise Milkmaid adında dijital sürahidir. İçerisine koyulan sütün bozulma durumu hakkında kullanıcıya bilgi veren bu akıllı sürahi sayesinde kullanıcı ne zaman sütün açıldığını unutsa bile milkmaid sayesinde sütün içilebilir durumda olup olmadığını bilir. Böylece olası gıda zehirlenmeleri de önlenebilir.

Gelişen teknolojilerin getirdiği yenilikler hayatımızın her alanını etkilediği bir gerçektir. Dijital mutfak teknolojilerindeki gelişmeler düşünüldüğünde geliştirilen akıllı mutfak aletlerinin ileride mutfaklarımıza daha fazla girerek yemek pişirme ve yeme alışkanlıklarımızı önemli şekilde değiştireceği görülmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz