Türkiye, 4. Sanayi Devrimi’nin neresinde?

0
1205

İş dünyası küresel rekabetin yeni faktörü Endüstri 4.0 ile ekonomik ve sosyal bir dönüşüme hazırlanıyor. Ekonomik dengeleri değiştirecek 4. Sanayi Devrimi, dünyanın en büyük 10 ekonomisini de yeniden belirleyecek. Türkiye’nin bu yeni sanayi devrimine geç kalmaması için atması gereken adımlar, İstanbul’da düzenlenecek Endüstri 4.0 Türkiye Forumu’nda mercek altına alınacak.

Ekonomi bilgi ve iletişim teknolojileriyle boyut atlıyor. Yarının fabrikalarında insan gücünün yanı sıra akıllı robotlar çalışacak ve makineler birbirleri ile iletişime geçecek. Endüstri 4.0 olarak tanımlanan 4. Sanayi Devrimi, küresel ekonomide dengeleri değiştirecek. Dijital Dönüşüm Derneği de üretim anlayışını kökten değiştirecek yeniliklere Türkiye’nin nasıl hızla adapte olabileceğini ve bu durumu rekabette avantaja dönüştürebilmenin yollarını tartışmak için Endüstri 4.0 Türkiye Forumu’nu düzenliyor.

Kadir Has Üniversitesi’nde 12 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenecek Endüstri 4.0 Türkiye Forumu’nda, postmodern sanayi devriminden işletmelerin nasıl etkileneceği, akıllı üretimde ve yönetim süreçlerinde ön planda olacak yapay zeka sistemlerinin gelişimi gibi konular deneyimli yöneticilerin bakış açısıyla işlenecek.

KorayTuncer
Dijital Dönüşüm Derneği Genel Sekreteri Koray Tuncer

Akıllı robotlarla insanlar nasıl çalışacak?

Endüstri 4.0 devrimi ile istihdamın artacağını ve işletmelerin daha yetkin bir işgücüne ihtiyaç duyacağını belirten Dijital Dönüşüm Derneği Genel Sekreteri Koray Tuncer, robotlar kadar bilgi-iletişim teknolojiler konusunda donanımlı çalışanlara olan talebin şimdikinden daha fazla olacağını ifade etti. Belli alanlarda gelişmiş akıllı robotların birbiriyle koordinasyon içinde çalışacağını dile getiren Tuncer, sözlerine şöyle devam etti: “Endüstri 4.0, fabrikadan üretime hatta organizasyon içinde yer alan birçok aracı dahi akıllandıran bir sistem bütünlüğü sunuyor. Uzun yıllardır kullanılan robot teknolojisinin de bu sistem içinde öğrenme kabiliyeti gelişebilen, insanların birlikte güvenle çalışabileceği akıllı robotlar olarak daha çok nakil, sevkiyat ve diğer lojistik alanlarında görev alacağı öngörülüyor.”

Türkiye sanayi devrimini Endüstri 4.0 ile yapabilir

Endüstri 4.0 Türkiye Forumu’nda gelişmekte olan ülkelerin hangi yol haritaları izleyebileceği ve küresel ekonomideki rolleri masaya yatırılacak. Sanayileşme sürecine geç başlayan Türkiye için Endüstri 4.0 ile bir fırsat sağlanabileceğini belirten Koray Tuncer, yaşanacak devrimin küresel rekabetin gücünü belirleyeceğini ve bu devrim ile Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel avantajını kullanarak kaybettiklerini geri kazanabileceğini ifade etti. Tuncer, en büyük 10 ekonomi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye için Endüstri 4.0’ın önemli bir strateji olabileceğinin de altını çizdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz