‘Bulgur ihracatının yüzde 40’ı Mardin’den’

0
1171

Mardin Bulgur İmalatçıları Derneği ile Mardin Artuklu Üniversitesi’nin ortaklaşa olarak düzenlediği 5. Bulgur Pilavı Festivali, Mardin’de düzenlendi. Festivalin açılış konuşmasını yapan Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, bulgur ihracatının yüzde 40’ını Mardin’in tek başına yaptığını kaydetti.

Mardin Karayolları Parkı’nda düzenlenen festival alanına toplanan yaklaşık 3 bin kişiye dev kazanlarda pişirilen etli bulgur ile bulgurdan yapılan mahalli yemekler ikram edildi.

Bu yıl 5.’si düzenlenen festivalin açılış törenine Mardin Vali Vekili Ali İkram Tuna, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ahmet Ağırakça, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı İbrahim Zamur, Bulgur İmalatcıları Derneği Başkanı Faysal Sun, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, vatandaşlar ile öğrenciler katıldı.

‘Bulgur ihracatının yüzde 40’ı Mardin’den’

Festivalin açılış konuşmasını yapan Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, buğdayın 11 bin yıl önce ilk olarak Mezopotamya’da ve Karacadağ bölgesi eteklerinde üretildiğini kaydetti. Sun, dünyada işlenen ilk gıda maddelerinden birinin bulgur olduğunu hatırlattı.

Bulgurun anavatanı olan Mezopotamya’da dünyanın en kaliteli bulgurluk buğdayını yetiştirip, son sistem teknoloji makinalarıyla dünyanın en kaliteli bulgurunu farklı ülkelerin sofralarına ulaştırmak olduğunu anlatan Faysal Sun, şu ifadeleri kullandı: “Mardin’de üretilen kaliteli bulgur tanıtım yetersizliğinden dolayı maalesef dünya pazarında hakkettiği yerde değildir. Düzenlediğimiz bu festivalin temel amacı Mardin bulgurunu bir Türkiye ve dünya markası haline getirmek ve hakettiği yere taşımaktır. Bulgurdan, bugün bölgemizde ve Anadolu’da 50’ye yakın yemek yapılmaktadır. Türkiye’de 2015 yılı itibariyle 100’ün üzerinde bulgur fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikaların 14’ü ise Mardin’de bulunmakta olup, yıllık üretim rakamı 1 milyon ton civarındadır. Mardin’de bulunan fabrikalarımız, Türkiye’nin bulgur üretiminin yüzde 25’ini yalnız başına üretirken, Türkiye adına yapılan bulgur ihracatının yüzde 40’ını ise Mardin tek başına yapmaktadır.”

Uzakdoğu ve Avrupa’da bulgura Türk pirinci denildiğini hatırlatan Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Artuklu Üniversitesi ile iş birliği yaparak daha sağlıklı bilinçli beslenme alışkanlığı kazandırmak, fastfood tarzı beslenmenin zararlarını anlatmak ve halka bulguru sevdirmek için festivali geleneksel hale getirdiklerini söyledi.

mardin

‘Bulgur protein deposudur’

Buğdayın ve dolayısıyla da bulgurun insanın var olma süreciyle yaşıt olduğunu vurgulayan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Ahmet Ağırakça, “Protein deposu olan, bağışıklık sistemini güçlendiren, lif açısından zenginliği ile bilinen ve karbonhidrat değeri yüksek olan Mardin’in kaliteli buğdayından üretilen bulgurun Ortadoğu pazarında, Irak ve Suriye başta olmak üzere bütün dünya ülkelerine pazar payının artması ve ihracat rakamlarının yükseltilmesi için hep birlikte çalışmalıyız.” dedi.

Bulgur dağıtımı sırasında izdiham oldu

Yapılan konuşmaların ardından kazanlarda pişirilen etli bulgur pilavı ile bulgurdan yapılma kazanlar dolusu köfte, mehir, içli köfte, çiğ köfte ve kısır gibi çeşitli yemekler festival alanını dolduran kalabalığa ikram edildi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça tarafından sıraya giren vatandaşlara yapılan ikramlar sırasında küçük çaplı izdiham yaşandı. Yemek sırasında yaşanan karmaşadan dolayı yapılan ikramdan almayan çoğu vatandaş festival alanını terk etti.

Bu yıl 5.’si düzenlenen bulgur festivali katılımcılar arasından düzenlenen yemek yarışmasında dereceye girenlere ödül verilmesiyle devam etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz