6 C
Ankara
Çarşamba, Mart 27, 2024

“Yılın Yeşil Beyni” sen olabilirsin!

Okumalısınız!

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, bu yıl beşincisini düzenlediği lise ve üniversite öğrencilerine yönelik uluslararası proje yarışmalarıyla 2016’nın “Yeşil Beyinleri”ni arıyor. Yaşamsal üçlü olarak nitelendirilen çevre, enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konularında farkındalığı artırmak ve geliştirmek amacıyla düzenlenen yarışmaya başvurular 25 Mayıs 2016 tarihine kadar kabul ediliyor.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı tarafından düzenleniyor. Yılın Yeşil Beyni yarışmasına katılım için iki kişilik takımlar oluşturulması gerekiyor. Takımlar yarışmaya, çevre, enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konularında geliştirdikleri özgün projeler ile katılabilecekler. Yılın Yeşil Beyinleri, Eylül 2016’da finale kalan beş takımın projelerini ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda sunmasının ardından uluslararası jüri tarafından belirlenecek.

yesilbeyin_2106_2baskiBaşvurular internetten…

Üniversite öğrencilerine yönelik uluslararası Yılın Yeşil Beyni Yarışması’na katılmak isteyen takımlar, çevre, enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konularında 2000 kelimeyi aşmayan özgün projelerini kısıtlı sayıda şekil veya tablo ile destekleyerek İngilizce olarak hazırlayacaklar. Projelerde sürdürülebilirlikle ilişki, özgünlük, yapılabilirlik, etkinlik, fizibilite analizi ve yazım/çizim kalitesi kriterleri aranıyor.

http://www.greenbrain.ncc.metu.edu.tr/tr adresinden yapılan elektronik başvuruların ardından yapılan değerlendirme sonunda ilk beşe giren takımı oluşturan öğrenciler, bireysel olarak ödüllendirilecek. Birinci olan takımın üyeleri 1.000’er Euro, ikinci takımın üyeleri 750’şer Euro, üçüncü takımın üyeleri ise 500’er Euro ile ödüllendirilecek. Tüm finalistleri bir de KKTC gezisi bekliyor.

Lise öğrencilerine yönelik uluslararası Yılın Genç Yeşil Beyni Yarışması’nın konusu da yine yaşamsal üçlünün sürdürülebilirliği. İki lise öğrencisinden oluşturulan takımlar, en fazla 3 şekil ve 1 tablo ile destekleyecekleri 1000 kelimeden oluşan özgün kavram projelerini Türkçe ya da İngilizce olarak hazırlayabilecekler. http://www.greenbrain.ncc.metu.edu.tr/tr adresinden başvuru yapılan yarışmanın birincisi, yine finale kalan beş takımın Eylül ayında ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda yapacağı sunumun ardından belirlenecek. Yarışmada birinci olan takım 1.000 Euro, ikinci 750 Euro, üçüncü 500 Euro ve KKTC gezisi ile ödüllendirilecek.

Geçen yıl çok sayıda proje katıldı

Yarışmanın 9 Ekim’de sonuçlanan dördüncüsünün liseler kategorisinde Ordu Altınordu Başöğretmen Anadolu Lisesi’nden Esra Avcı ve Yağmur Bircan “Yerel Tohumlara Doğal Koruma: Propolisle Kaplama” projesi ile birincilik, İstanbul Bahçeşehir Anadolu Lisesi’nden Mustafa Berk Turgut ve Mesut Çalışkan “Baraj Tabanı Toprak Temizleme Sistemi” projesi ile ikincilik, Siirt Türk Telekom Fen Lisesi’nden Şirin Erbek ve Zeynep Esmeray “Kaya kınasının (Cetraria sp.) Antibakteriyel-Antioksidan Etkinliği ve Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri” projesi ile üçüncülük ödüllerini almışlardı.

Üniversite öğrencilerine yönelik Uluslararası Proje Yarışması’nda da Hindistan Mumbai Matunga Kimyasal Teknoloji Enstitüsü’nden Amita Dhadphale ve Pratik Bhishma “Eko-pedler: Biyoçözünür Emiciler” projesi ile birinci, Hindistan Jaipur’dan JK Lakshmipat Üniversitesi’nden Arsalan Obaldi ve Gaurav Suthar “Fresnel Merceklerini Kullanarak Atık Su Arıtımı ve Atık Sulardan Küçük Çaplı Elektrik Üretimi” projesiyle ikinci, Bengaldeş Dhaka Üniversitesi İşletme Enstitüsü’nden Naziza Akhter Alam ve Musharrat Rahman Chandrika, “Floresan Ampullerinin Conan Yoluyla Geri Dönüştürülmesi” projesiyle üçüncü olmuşlardı.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...