Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Rehberi görüşe açıldı

0
1390
Sürdürülebilir toprak yönetimini sağlamak herkes için fayda sağlayacağından bu konuda geniş kapsamlı bir rehber doküman oluşturulması büyük bir önem arz ediyor.

Yakın bir zamanda yayımlanan Dünya Toprak Kaynakları Durum Raporu, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılabilmesi için topraklarımız açısından tehdit oluşturan ve çözülmesi gereken on temel sorunu ortaya koyuyor.

Sürdürülebilir toprak yönetimine olanak sağlamak ve bu eksende çalışabilmek için derhal harekete geçilmesi gerekiyor. Sürdürülebilir toprak yönetimini sağlamak herkes için fayda sağlayacağından bu konuda geniş kapsamlı bir rehber doküman oluşturulması büyük bir önem arz ediyor.

Küresel Toprak Ortaklığı, Hükümetler arası Teknik Paneli tarafından hazırlanan ve güncellenen Dünya Toprak Sözleşmesi sürdürülebilir toprak yönetiminin uygulanabilmesi amacıyla gerekli olan ilke ve kuralları ortaya koyuyor. Ancak toprak kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için bu sözleşmenin daha detaylı bir teknik rehber ile desteklenmesi gerekmektedir.

2015 yılı Aralık ayında, Uluslararası Toprak Yılı kutlamaları sırasında 153. FAO Konseyi Dünya Toprak Sözleşmesinin uygulamaya geçmesine yardımcı olmak ve tüm bölgelerde etkili ve sürdürülebilir toprak yönetimini sağlamak amacıyla Sürdürülebilir Toprak Yönetimi Rehberinin hazırlanmasını desteklediğini açıkladı.

Hükümetler arası Teknik Paneline bu kapsamda bir taslak rehber hazırlama görevi verildi. Hazırlanan taslak rehber tüm ilgili ortak ve paydaşların internet üzerinden görüşüne açılmış bulunmakta.

İnternet ortamında yapılmakta olan değerlendirme kapsamında ilgili ortak ve paydaşlar tarafından aşağıda yer alan soruları cevaplandırılması talep ediliyor.

Taslak rehber dünya çapında sürdürülebilir toprak yönetimi hedefine ulaşılabilmesi için yeteri kadar yol gösterici mi?

Sürdürülebilir toprak yönetimi hedefine ulaşılabilmesi için gerek duyulan tüm teknik detaylar rehberde yer alıyor mu?

Rehberde toprağın sunduğu çok çeşitli ekosistem yararları göz önüne alınıyor mu?

Rehber doküman uygulamaya geçildiğinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılabilmesi için yeterli olabilir mi?

Rehber sürdürülebilir toprak yönetimi ile elde edilecek çok sayıda faydanın sağlanabilmesi için kaçınılması gereken faaliyetleri belirtiyor mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz