20.1 C
Ankara
Salı, Nisan 9, 2024

Şekerbank’tan karbonun fiyatlandırılmasına destek

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Şekerbank, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında dünya genelinde başlatılan ve iş dünyasının iklim değişikliğiyle mücadele için karbon kirliliğinin fiyatlandırılmasına desteğini ifade eden Karbon Fiyatı Konusunda İş Dünyası Liderlik Kriterleri’ne imza attı.

Şekerbank, geçtiğimiz gün Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı kapsamında 195 ülke tarafından kabul edilen ve Türkiye’nin de dahil olduğu Paris Anlaşması’nda belirtilen ülke emisyon azaltım hedeflerine hizmet etmek amacıyla söz konusu girişimi gerçekleştirdi.

Dünya genelinde 65 kurumun imzaladığı kriterler doğrultusunda Şekerbank, sera gazı emisyonlarını azaltmak için Türkiye’deki mevzuat çerçevesinde proje finansman kararlarını etkilemeye yeterli düzeyde bir karbon fiyatı belirleyecek ve karbon fiyatı konusunun önemini savunacak.

carbon

Sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı alanında enerji verimliliğinden mikro finansmana kadar birçok ilke imza atan Şekerbank, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) tarafından oluşturulan Karbon Fiyatı Konusunda İş Dünyası Liderlik Kriterleri’nin imzacısı oldu.

Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na (COP21) katılan Banka, iş dünyasının karbonun fiyatlandırılmasına desteğini temsil eden Karbon Fiyatı Konusunda İş Dünyası Liderlik Kriterleri’ni benimseyerek dünyadaki sayılı kurumlar arasında yerini aldı. Şekerbank, söz konusu kriterlere imza atan dünyadaki 65 kurumdan biri oldu.

Banka, UN Global Compact’ın Karbon Fiyatı Konusunda İş Dünyası Liderlik Kriterleri’ne attığı imza ile sera gazı emisyonlarını azaltmak için Türkiye’deki mevzuat doğrultusunda proje finansman kararlarını etkilemeye yeterli düzeyde bir kurum içi karbon fiyatı belirleyecek. Şekerbank ayrıca, Türkiye genelinde karbon fiyatı konusunun önemini de savunacak.

Halit Yıldız: “4,5 milyon ton karbondioksit salımını engelledik”

Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, enerji verimliliği yatırımlarını yaygınlaştırmak ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğine destek olmak için 2009 yılında Türkiye’de bir ilk olarak geliştirdikleri EKOkredi ile bugüne kadar 75 bini aşkın kişiyi enerji tasarrufu ile tanıştırdıklarını söyledi. EKOkredi kapsamında 6 yılda gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucu 104 bini aşkın konutun yalıtımı ile 194 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu veya elektrik cinsinden 21,1 milyar kilowatt-saatin üzerinde enerji tasarrufu sağlandığını ifade eden Yıldız, ayrıca, 4,5 milyon ton karbondioksitin salımını engellediklerini kaydetti.

“Ülke emisyon azaltım hedeflerine destek olacağız”

Yıldız, Şekerbank olarak, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 195 ülke delegasyonunun oy birliği ile kabul edilen Paris Anlaşması’nda belirtilen ülke emisyon azaltım hedeflerine hizmet etmek amacıyla Karbon Fiyatı Konusunda İş Dünyası Liderlik Kriterleri’ne imza attıklarını belirtirken, bu kriterlerin imzacısı olan dünyadaki sayılı kurumlar arasına girmenin gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Türkiye’de kredilendirme süreçlerinde çevresel ve sosyal etkileri ölçümleyen öncü bankalardan biri olan Şekerbank, sürekli rekabet içindeki iş dünyasına ortak bir kalkınma kültürü oluşturmak üzere evrensel ilkeler öneren, yenilikçi bir kurumsal sorumluluk yaklaşımı olan UN Global Compact’a Türkiye’den taraf sayılı bankalar arasında yer alıyor.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...