İstanbul’da dünya literatürüne geçen yeni bir endemik bitki türü keşfedildi

0
1364
İstanbul’dan dünya literatürü için bir ilk kayıt altına alındı: İSTANBUL SOĞANI (Allium istanbulenese)

İstanbul’dan dünya literatürü için bir ilk kayıt altına alındı; İSTANBUL SOĞANI (Allium istanbulenese) adı verilen endemik bitki türünün, ülkemiz çapında yürütülen biyolojik çeşitlilik envanter çalışmaları sırasında toplanan Allium cinsine ait örneklerin bilimsel olarak tanımlanması yapılırken bilinen türlerden hiçbirine benzemediği tespit edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” (UBENİS) çalışmalarında İstanbul’da yeni bir endemik bitki türü keşfedildi.

Allium İstabulenese

İstanbul’da yürütülen UBENİS çalışmaları sırasında saptanan İstanbul Soğanının (Allium istanbulenese) ülkemiz çapında yürütülen biyolojik çeşitlilik envanter çalışmaları sırasında toplanan Allium cinsine ait örneklerin bilimsel olarak tanımlanması yapılırken bilinen türlerden hiçbirine benzemediği tespit edildi.

Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliği adım adım gün yüzüne çıkartılıyor…

Yeni tür olarak bilim dünyasına tanıtılan İstanbul Soğanı ile İstanbul’un ev sahipliği yaptığı endemik türlerin sayısını 54’e yükseldi.

Ülkemiz Allium türleri bakımından çok zengin ve bazı grupları için de gen merkezi konumunda. Allium bilimsel adı ile tanınan cins, geniş çapta kültürü yapılan yemeklik soğan, pırasa ve sarımsağında içinde bulunduğu özel kokulu soğanlı bitkileri kapsıyor. Türkiye’de bu cinsin 200 kadar türü tabii olarak, yabani olarak dağlarda, makiliklerde, kumullarda, orman açıklıklarında farklı kaya tipleri ve topraklarda yetişiyor.

UBENİS İstanbul projesinin damarlı bitkiler uzmanı ve projenin ekip lideri olan Prof. Dr. Neriman Özhatay ve konusunda uzman yabancı akademisyenlerin ortak çalışmalarıyla yeni tür olarak bilim dünyasına tanıtılan İstanbul Soğanı ile İstanbul’un ev sahipliği yaptığı endemik türlerin sayısını 54’e yükseldi.

2013 yılında başlatılan projede bugüne dek 33 ilde çalışmalar tamamlandı. Bu yılsonu itibariyle İstanbul’un da aralarında bulunduğu 21 ilde daha çalışmalar tamamlanmış olacak. Diğer illerin çalışmaları ise devam ediyor. Tüm illerdeki çalışmalar tamamlandığında Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik haritası çıkarılmış olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz