Gıda ve iklim değişikliği, 1 milyar insanı göç etmeye zorluyor

0
494
Dünyada göçmenlerin sayısı 1 milyara ulaştı. Doğdukları ve yaşadıkları ülke içinde yer değiştirenlerin sayısı yaklaşık 760 milyon iken başka bir ülkeye göçenlerin sayısı 245 milyonu buldu. Araştırma, gıda güvensizliğindeki her yüzde 1'lik artışın, nüfusun yüzde 1,9'unu göçe zorladığını ortaya koyarken, savaşlar nedeni ile anavatanlarından kaçanların oranı ise yüzde 0,4 olarak açıklandı. (Photo: Pixabay/TRASMO)

MacroGeo şirketinin gerçekleştirdiği araştırmaya göre dünyada göçmenlerin sayısı 1 milyara ulaştı. Araştırma, gıda güvensizliğindeki her yüzde 1’lik artışın, nüfusun yüzde 1,9’unu göçe zorladığını ortaya koyuyor.

Photo by www.vittoriolafata.it

Dünyada gıda ve beslenmeye ilişkin sorunları analiz etmek amacıyla kurulan BCFN Vakfı, önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Milano’da Hangar Bicocca’da gerçekleşen 8’inci Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu’nda gıdaların ve beslenme alışkanlıklarının dünyada yarattığı etkiler, alanında uzman isimlerce tartışıldı. Papa Francis’e ilham veren yazar ve dünyaca ünlü ekonomist Jeffrey Sachs, gençlerin rolü ve gezegenin geleceği açısından neyi temsil ettiklerini katılımcılarla paylaşırken, dünyada açlıkla mücadele aktivisti Bob Geldof, Slow Food’un babası olarak görülen Carlo Petrini ve BCFN Başkanı Guido Barilla; biyoçeşitliliğin korunması ile sürdürülebilir kalkınmada gıdaların rolünü tartıştı.

İki gün süren organizasyonda Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’nden (UNHCR) Melissa Fleming, göçmenlerin hayatta kalmasına yardım etmenin neden yeterli olmadığını gerçekleştirdiği sunumla aktarırken, mavi ekonominin kurucularından Gunter Pauli’nin Edizioni Ambiente tarafından yayınlanan yeni masalları, yaratıcı etkileşim sağlayarak özellikle gençlere sürdürülebilirlik konusunda derinlikli bir analiz sundu.

Barilla: “Mevcut kalkınma modellerini acilen değiştirmemiz gerekiyor”

Guido Barilla (solda) – Carlo Petrini / Photo by www.vittoriolafata.it

8’inci Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu’nda gıda tüketimi, açlık, gıdaya erişim ve obezite ile ilgili paradokslara dikkat çeken BCFN Başkanı Guido Barilla; “Dünya nüfusunun yüzde 11’i açlıkla mücadele ederken, üretilen yiyeceklerin üçte biri sofralara ulaşmadan atılıyor. Fazla kilolu veya obez insan sayısı yükselişine devam ediyor. Açlık, obezite, yiyecek kayıpları, gıda ve iklim değişikliği nedeni ile milyonlarca insanı göç etmeye zorlayan temel nedenlerin önüne geçmek; BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine 2030’a kadar ulaşmak istiyorsak bunu birkaç senede aşamayız. Gezegenimizin kaynaklarını hepimiz paylaştığımız ve tükettiğimiz için mevcut kalkınma modellerini acilen değiştirmemiz ve bu konuda herkesin farkındalığını artırmamız gerekiyor. BCFN Vakfı’nın en önemli girişimlerinden biri, insanların bilinçli yaşam tarzı seçimleri yapabilmelerine pratik katkılarda bulunmak. Bu doğrultuda sağlığımız ve gezegenimiz için faydalı gıda modelleri geliştirmek amacıyla yararlı bulguları, bilimsel verileri ve en iyi uygulamaları, alanında uzman isimlerle Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu’nda paylaşabiliyoruz” dedi.

Gıda ve iklim değişikliği, 1 milyar insanı göç etmeye zorluyor

Bu yılki forumda ilk kez dünyada açlık, iklim değişikliği ve göçlerin akışı arasındaki bağlantılara dair veriler katılımcılarla paylaşıldı. BCFN ve Lucio Caracciolo liderliğinde kurulan MacroGeo şirketinin gerçekleştirdiği araştırmaya göre dünyada göçmenlerin sayısı 1 milyara ulaştı. Doğdukları ve yaşadıkları ülke içinde yer değiştirenlerin sayısı yaklaşık 760 milyon iken başka bir ülkeye göçenlerin sayısı 245 milyonu buldu. Araştırma, gıda güvensizliğindeki her yüzde 1’lik artışın, nüfusun yüzde 1,9’unu göçe zorladığını ortaya koyarken, savaşlar nedeni ile anavatanlarından kaçanların oranı ise yüzde 0,4 olarak açıklandı. Akdeniz Havzası ve Avrupa’daki ülkelerin destinasyon olarak önemli bir rol oynadığını belirten uzmanlar, Afrikalı göçmenlerin yüzde 10’undan az bir kısmının göç rotasının Afrika’dan Avrupa’ya doğru olduğunu belirtti.

Gıdanın geleceği için emek verenler

Photo by www.vittoriolafata.it

The Economist Intelligence Unit (EIU) iş birliği ile gerçekleştirilen ve ilki geçtiğimiz yıl yayımlandıktan sonra büyük ses getiren “Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi”nin 2017 verileri BCFN Forum’da katılımcılarla paylaşıldı. Organizasyonda, 72 ülkeden 500 fotoğraf, video ve makale başvurusunun gerçekleştiği Gıda Sürdürülebilirliği Medya Ödülleri’nin kazananları da açıklandı. BCFN Forum 2017’de ayrıca ilki 2012 yılında yapılan ve dünyanın farklı ülkelerinden tarımsal gıda sisteminin sürdürülebilirliğini somut bir biçimde teşvik eden araştırma projelerinin değerlendirildiği BCFN YES! yarışmasının bu yılki kazananları da duyuruldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz