Endemik türler koruma altında

0
1149
Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi için açılış töreni düzenlendi.

Tekfen Holding ve TEMA Vakfı Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit’in kurucusu olduğu Ali Nihat Gökyiğit (ANG) Vakfı’nın desteğiyle, Adana’daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde Türkiye’nin en zengin endemik (yöresel, ülkeye özgü) bitki türlerinin yer aldığı Botanik Bahçesi açıldı.

Kent peyzajının önemli yeşil alanlarından biri olan Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi, nesli tükenme tehlikesi bulunan bitki türlerinin saptanması, bitki tür çeşitliliğinin korunması, dünyadaki canlı yaşam ortamlarının ve biyolojik çeşitliliğin sürekliliğinin sağlaması ile botanik bilim dalı konusunda araştırmalar yapılmasına olanak sağlanması amacıyla kuruldu.

Endemik turler universite tarafindan koruma altina alindi

Türkiye’nin en zengin endemik bitki türlerine sahip Çukurova Bölgesi’nde kurulan bahçe için açılış töreni düzenlendi. Törene Adana Valisi Mustafa Büyük, ÇÜ Rektörü Mustafa Kibar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek ile çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı. Rahatsızlığından dolayı törene katılamayan Ali Nihat Gökyiğit’in yerine kardeşi Turgut Gökyiğit geldi.

Endemik turler universite tarafindan koruma altina alindi“Endemik türler yaşayacak”

Botanik Bahçesi’nin bağlı olduğu ÇÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halil Çakan, Türkiye’de botanik bahçesi kurulması için en uygun yerin iklimi nedeniyle Çukurova Bölgesi olduğunu anlattı. Bahçenin kuruluşuyla ilgili bilgi veren Çakan, Botanik Bahçesi’ni insanların gezeceğini, ilgili öğrencilerin eğitim göreceğini, çocukların üretim ve hasat yapacağını aktardı.

Aynı zamanda koruma altına alınan bitki türlerinin gelecek nesillere aktarılacağını da kaydeden Çakan, “Bahçemizde kaya, tıbbi ve aromatik bitkiler, palmiye, Doğal Akdeniz Vadisi gibi alt bahçelerimiz olacak. Botanik Bahçeleri bilimsel ve eğitsel amaçlı kurulur. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş olan yabancı egzotik türler ile endemik yani o yöreye ve ülkeye özgü türler bir arada bulunur. Bu tür alanlar, halka bitkileri tanıma ve doğa bilincini aşılama imkanı sunmaktadır.” dedi.

ÇÜ Rektörü Mustafa Kibar ve Adana Valisi Mustafa Büyük de bahçe için ANG Vakfı ve emek verenlere teşekkür etti. Açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, Botanik Bahçesi’ni gezerek yetkililerden bitki türleri hakkında bilgi aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz