Doğal afetler tarımda 96 milyar dolar zarara yol açtı

0
399
Doğal afetler gelişmekte olan dünyada çiftçilere her yıl milyarlarca dolar zarar veriyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yeni raporuna göre, 2005 ve 2015 yılları arasında doğal afetler gelişmekte olan ülkelerin tarım sektörlerinde 96 milyar ABD doları zarara yol açtı. Zararlar mahsul ve hayvancılık üretimindeki kayıplardan oluşuyor. Rapora göre bu zararın yarısı Asya’da meydana geldi.

Doğal afetler gelişmekte olan dünyada çiftçilere her yıl milyarlarca dolar zarar veriyor. Birçok tehdit arasında en yıkıcı olanı kuraklık olarak öne çıkarken su baskınları, orman yangınları, fırtınalar, bitki zararlıları, hayvan hastalıkları salgınları, kimyasal sızıntılar ve toksik yosun oluşumları diğer başlıca tehditleri oluşturuyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yeni raporuna göre, 2005 ve 2015 yılları arasında doğal afetler gelişmekte olan ülkelerin tarım sektörlerinde 96 milyar ABD doları zarara yol açtı. Zararlar mahsul ve hayvancılık üretimindeki kayıplardan oluşuyor. Rapora göre bu zararın yarısı (48 milyar ABD doları) Asya’da meydana geldi. Hükümetin FAO ile işbirliği içinde hazırladığı rapor bugün Hanoi’deki konferansta açıklandı.

Son zamanlarda dünyanın; Kuzey, Güney, Doğu ve Batı da dahil olmak üzere her köşesinde çiftçileri ciddi hasara uğratan kuraklık bu büyük hasarın önde gelen sebeplerinden birisiydi. FAO’nun çalışmasıyla belgelenen verilere göre tüm kuraklık kaynaklı ekonomik kayıpların yüzde 83’ü tarım tarafından absorbe edilirken bu 29 milyar ABD doları olarak hesaplandı.

Rapor diğer birçok tehdidin de gıda üretimi, gıda güvenliği ve insanların geçim kaynakları üzerinde nasıl ağır bir yük oluşturduğunu ayrıntılarıyla gösteriyor.

FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva “Bitki ve hayvancılık üretiminin yanı sıra ormancılık, balıkçılık ve su ürünlerini kapsayan tarım sektörleri; iklim ve piyasa oynaklığı, zararlılar ve hastalıklar, aşırı hava olayları ve giderek artan uzun süreli krizler ve çatışmalar gibi birçok riskle karşı karşıya. Bu, ‘yeni normal’ oldu ve iklim değişikliğinin etkisi bu tehdit ve zorlukları daha da şiddetlendirecek.” dedi.

FAO Genel Direktörü “Afet riskinin düşürülmesi ve yönetimi bundan dolayı modern tarımın ayrılmaz bir parçası haline gelmelidir. Tarım için daha bütüncül ve iddialı bir afet-dayanıklılık çerçevesi oluşturmak; sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için –ki bu barış için bir köşe taşı ve iklim değişikliğine uyumun temeli– çok önemli.” yorumunda bulundu.

Afet coğrafyası

Dünyada tarımın afetlerden en çok etkilendiği bölge olan Asya’da su baskınları ve fırtınalar en büyük etkiye sahipti ancak Asya tarım sistemleri deprem, tsunami ve aşırı sıcaklıklardan da ciddi ölçüde etkileniyor.

Afrika’nın yanı sıra hem Latin Amerika hem de Karayipler için kuraklık en büyük zararı veren afet türü. Kuraklık 2005 ve 2015 yılları arasında bu bölgelerde sırasıyla 10,7 milyar ABD doları ve 13 milyar ABD doları mahsul ve çiftlik hayvanı kaybına sebep olmuştur.

Bitki zararlıları ve hayvan hastalıkları da Afrikalı çiftçiler için en çok hasara yol açan afetler arasındaydı ve aynı dönemde 6 milyar ABD dolarından fazla zarara sebep oldu.

Ve tüm dünyada Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri (SIDS) özellikle tsunami, deprem, fırtına ve sel gibi doğal afetlere karşı savunmasızdır. Rapora göre bu ülkelerde afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar 2000-2007 döneminde 8,8 milyar ABD doları iken bu zararlar 2008–2015 yılları arasında 14 milyar dolara fırladı.

İnsan yapımı afetler

Bugünkü rapor sadece doğal afetleri değil, aynı zamanda Rift Vadisi Ateşi gibi hayvan hastalıkları tarafından tetiklenen “gıda zinciri krizlerini” de içerecek şekilde FAO’nun tarım üzerindeki afet etki analizinin boyutunu genişletiyor. Çatışmayı da ele alıyor. Örneğin, Suriye’deki çatışmanın etkileri üzerine yapılan ilk örnek olay incelemesi bu ülkenin tarım sektörünün 2011–2016 dönemi boyunca toplam zarar ve kaybının maliyetinin en az 16 milyar ABD doları olduğunu ortaya çıkardı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz