COP 22’nin yol haritası Fas’ta açıklandı

0
997
Fas COP 22

Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenecek olan BM 22’inci İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP 22) yol haritasının açıklandığı bir konferans düzenlendi.

Fas Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen programa, Fas Hükümet Başkanı Abdelilah Benkirane, Fas Danışmanlar Meclisi Başkanı Hakim Benchamach, Dışişleri ve İşbirliği Delege Bakanı Mbarka Bouaida, Enerji, Madenler, Su ve Çevre Bakanlığı’nda çevreden sorumlu Delege Bakan Hakima El Haite, yabancı misyon temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

COP 22 Komiseri Abdeladim Lhafi, “Fas’ın bu konferansı düzenlemesi, Paris anlaşmasının gerçekleştirilebilmesine katıda bulunması açısından önemli bir noktadır. Fas, Afrika’ya ve Güney ülkelerine bir giriş kapısıdır. Fas, uzun yıllardır sürekli gelişim politikasına dayalı bir politika geliştirebilmiştir. 60’lı yıllardan beri, Majesteleri 2’inci Hassan’ın her yıl bir baraj inşa etme politikası sayesinde su seferberliği gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen adımlar sayesinde Fas kuraklık dönemlerini sıkıntısız atlatmıştır. İkinci olarak, enerji konusunda ise Noor Ouarzazate istasyonu model bir projedir. Noor 2, Noor3 ve Noor 4 için ciddi bir seferberlik var. Burada, Fas’ın Güney-Güney İşbirliği çerçevesinde paylaşacağı bir uzmanlık ve teknoloji bulunuyor. Üçüncü olarak kurak arazi ve toprak koruma konusu. Mesala Afrika’nın su, toprak ve enerji yönetimine ihtiyacı var. Bunlara sahipseniz gıda güvenliğine sahipsinizdir. Gıda güvenliğine sahipseniz kısaca güvenliğe sahipsinizdir. Fas, bazı projeleri gerçekleştirerek bunların mümkün olduğunu göstermiştir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Basına açıklama yapan Enerji, Madenler, Su ve Çevre Bakanlığı’nda çevreden sorumlu Delege Bakan Hakima El Haite, “Hızlı trene binmiş durumdayız. Ritim arttırdık. Ulusal çapta bir program ve dinamik geliştirdik. Her yerde sivil toplum, özel sektör, vatandaşlar bakanlıkların çeşitli birimleri herkes eylemini hazırlıyor. Zira COP22 Marakeş bir eylem bir somut adım olmak istiyor. COP 22 Paris anlaşmasında bile daha önemli bir etkinlik olmak yolundadır. Zira bugün bir anlaşma değil anlaşmanın gerçekleştirilmesi söz konusudur.” dedi.

Ayrıca açılışta konuşan Bakan El Haite, “Fas’ın petrol ve gazının bulunmadığını; ancak Fas Kralı 6’ıncı Mohammed’in iyi yönetimi sayesinde Fas’ın bu misyonu üstlendiğini” vurguladı.

Konferansın başarıyla gerçekleşmesi için sivil toplum ve özel sektörde seferber edilecek. İklim Konferansı’nın sivil toplumla ilişkilerinden sorumlu olacak olan ve aynı zamanda Fas İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Driss El Yazami, geçen yıl Fransa’daki terör saldırılarının sivil toplumun katılacağı kutlamalar ve organizasyonların yapılmasına engel olduğunu ve kendilerinin Fas’ta bunu gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Organizatörler COP 22 çalışmalarını önümüzdeki haftadan itibaren start alacağını bildirdi.

BM 22’inci İklim Değişikliği Konferansı 7-18 Kasım 2016 tarihleri arasında Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz