İTÜ’lü akademisyenlerin büyük başarısı

0
1263

Türkiye’den 1000’e yakın başvurunun gerçekleştirildiği *TÜBİTAK – BMBF (Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı) 2+2 programında İTÜ’nün 2 projesi, desteklenmeye değer bulunan 9 proje arasında yer aldı.

beraat_ozcelik
Prof. Dr. Beraat Özçelik

Bu projelerden ilki Kimya Metalürji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Beraat Özçelik’in yürütücüsü olduğu ve Almanya’dan Christian Albrechts University of Kiel (CUA) ve Breko GmbH’nin, Türkiye’den, Yıldız Holding’in inovasyon şirketi Northstar’ın ortak olduğu proje oldu.

Proje ile sağlığı olumlu yönde etkileyen gıda bileşenlerinin gıda-metabolizma ve biyoyararlılık etkileşimleri üzerinde çalışılarak, klinik çalışmalar gerçekleştirilmesi ve bireylerin omega-3-yağ asitleri kullanımını artırmayı hedefleyen fonksiyonel ürünler üretilmesi hedefleniyor.

İTÜ Kimya Metalürji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beraat Özçelik, kabul edilen projesiyle ilgili şunları söyledi:

“İTÜ’den bizim de dâhil olduğumuz 2 proje başarılı oldu. Proje yürütücüsü olarak, Yıldız Holding’e ait NorthStar ile ortaklaşa proje çalışması yürütmekten son derece mutlu olduğumu belirtmek isterim. Projede emeği geçen tüm İTÜ ve Northstar ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.”

Prof. Dr. Hasan Güneş
Prof. Dr. Hasan Güneş

Teknoloji tabanlı çevreci proje

İTÜ’nün desteklenen ikinci projesi ise teknoloji tabanlı çevreci projesi oldu. Yürütücülüğünü Makina Fakültesi Makine Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Güneş’in üstlendiği, ARÇELİK A.Ş den Dr. Hüsnü Kerpiççi, Technische Universitaet Dres’den Prof. Dr. Ing. Ullrich HESSE ve Fuchs Europe Schmierstoffe GMBH Christian PUHL’un ortağı olduğu projede, “REFMIX” kodlu “uygun soğutkan karışımları ve yağlar kullanılarak buzdolapları ve ısı pompalı kurutucularda enerji verimliliğinin arttırılması” hedefleniyor.

Proje, günümüzde Türkiye’de evlerde kullanılan buzdolabı ve ısı pompalı kurutucularda enerji tüketimini düşürmeyi amaçlıyor.

*TÜBİTAK ile Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Uluslararası Ofisi  (BMBF-IB) arasındaki işbirliği çerçevesinde başlatılan “2+2 Programı” çerçevesinde; Türkiye’den en az bir üniversite/araştırma kuruluşu ile bir sanayi kuruluşu; Almanya’dan da en az bir üniversite/araştırma kuruluşu ile bir sanayi kuruluşu tarafından sunulan Ar-Ge projelerinden uygun bulunanlar TÜBİTAK ve BMBF-IB tarafından destekleniyor.

Başvuruları 23 Mart’ta sona eren program kapsamında desteklenecek alanlar arasında; Üretim Teknolojileri, Taşımacılık ve Lojistik, Çevre Teknolojileri, Biyoteknoloji dahil Sağlık Araştırmaları, Yenilenebilir Enerji ile Beslenme ve Gıda yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz