Ana Sayfa Haber Ekonomi Yoksulların satın alabileceği mal ve hizmetlerde vergi indirimi yapılsın!

Yoksulların satın alabileceği mal ve hizmetlerde vergi indirimi yapılsın!

0
948
Soldan Sağa: Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ergün Kılıç, Genel Başkan Turhan Çakar, Genel Sekreter Celil Yaraşlı.

Tüketici Hakları Derneği, yat, kotra, tekne ve gemi sahibi olanlara değil, dar gelirli ve yoksulların satın alabileceği mal ve hizmetlerde vergi indirimi yapılmasını talep etti.

3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla 30 Nisan 2017 tarihine kadar mobilya çeşitlerinde KDV oranı %18’den yüzde sıfıra, elektrikli cihazlarda ise ÖTV oranı %6,7’den yüzde sıfıra indirildi. Aynı karar ile ön ödemeli konut satışlarında damga vergisi sıfıra indirilirken; yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde ise uygulanacak ÖTV oranı sıfıra indirildi, ancak, bu indirimlerin hangi tarihe kadar olacağı belirtilmedi. Bu duruma tepki gösteren Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Yat, kotra, tekne ve gemi sahibi olanlara değil, dar gelirli ve yoksulların satın alabileceği mal ve hizmetlerde vergi indirimi yapılsın” dedi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Genel Başkan Yardımcısı Ergün Kılıç ve Genel Sekreter Celil Yaraşlı ile birlikte yaptığı açıklamada, bu değişiklikler ile dünyanın en adaletsiz vergileri olarak adlandırılan KDV ve ÖTV’nin dar gelirli tüketicilerin en temel gereksinimleri olan su, gıda, elektrik, doğal gaz, telefon gibi mal ve hizmetlerden tamamen kaldırılması yerine, sektörleri kurtarıcı indirimler yapıldığını belirtti.

‘Bu uygulama, sosyal hukuk devleti anlayışına ve tüketici haklarına ne kadar uygundur?’ diye soran Çakar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Hangi memur, işçi yat alabilir?

“Bakanlar Kurulu Kararında, tüketicilerin önemli gereksinimlerinden olan mobilya ve elektrikli cihazlara uygulanacak KDV ve ÖTV indirimlerinin 30 Nisan 2017 tarihine kadar uygulanması düşündürücü ve üzücüdür. Ancak, ön ödemeli toplu konut satışları ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerine uygulanacak vergi indirimlerinde tarih belirtilmemesi ise daha da düşündürücü ve üzücüdür.

Tüketiciler olarak sormak istiyoruz: Hangi memur, işçi, işsiz, yoksul ve dar gelirli, küçük esnaf yat, kotra, tekne ve gezinti gemisi alabilir?

23 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan ön ödemeli konut satışlarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının da tüketiciler aleyhine düzenlendiğini belirtmek isteriz. Bu karar ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 45.maddesinde belirtilen, sözleşmeden dönme süresinde herhangi bir sınırlama yokken, bu süre 24 ay olarak belirlenmiştir. Tüketicilerin sözleşmeden dönme haklarını kullanmasında tazminat miktarları arttırılarak tüketiciler cezalandırılmıştır. Tüketicilerin ödemiş oldukları tutarın kendilerine iadesi süresi uzatılmıştır. Bu karar ile getirilen düzenleme güçsüz olan tüketicilerin değil, güçlü olan sektör temsilcilerinin lehinedir.

Gerek 23 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan ön ödemeli konut satışlarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı gerekse 3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan vergi indirimlerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, dar gelirli tüketicilerin değil, azınlığı oluşturan zengin kesimlerin lehine olan düzenlemelerdir.”

Türkiye dolaylı verginin en yüksek olduğu iki ülkeden biri

“Türkiye, dünyada en adaletsiz tüketici vergisi olarak adlandırılan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerde en yüksek olduğu iki ülkeden biridir. Ayrıca, Türkiye en çok vergi kaçırılan ülkelerin de baş sıralarındadır. Bu çelişki bir an önce giderilmeli ve gerekli tüm önlemler alınmalıdır.

Biz tüketiciler olarak sosyal devlet anlayışıyla tüketici haklarına uygun olarak vergi ve ekonomik politikaların uygulanmasını ve düzenlemeler yapılmasını istiyoruz.

Temel mal ve hizmetlerde ÖTV, KDV sıfırlansın

Vur abalıya anlayışı ve politikasının terkedilmesini ve dünyanın en haksız vergilerinin dar gelirli ve yoksul tüketicilerin sırtından kaldırılmasını istiyoruz.

Bu nedenle, dar gelirli tüketicilerin en temel haklarından ve gereksinimlerinden olan ve erişimde zorlandıkları su, gıda, elektrik, doğal gaz ve telefon gibi mal ve hizmetlerde KDV ve ÖTV’nin herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfıra indirilmesi için bir düzenleme yapılmasını tüketiciler olarak Hükümetten istiyoruz.”

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz