Türkiye imalat sektörü yılın ikinci çeyreğine zayıf başladı

0
701
Son anket verileri, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı sanayi üretimindeki büyüme hızının önümüzdeki aylarda yavaşlamaya başlayacağına işaret ediyor.

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için yapılan Türkiye İmalat PMI ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin 2016 Nisan ayı bulguları açıklandı. Buna göre her iki PMI 48,9 olarak açıklandı. Açıklamada 50,0‘ın altında olan değerlerin imalat sanayinin faaliyet şartlarının kötüleştiğine işaret ettiği bildirildi.

Açıklamada, söz konusu değerler ile ilgili Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin’in şu değerlendirmeleri de paylaşıldı:

“Türkiye imalat sektörü yılın ikinci çeyreğine zayıf başladı. Zayıflayan dış talebin etkisiyle hem yeni siparişler hem de üretimde önceki aya kıyasla daha keskin düşüş yaşandı. Son anket verileri, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı sanayi üretimindeki büyüme hızının önümüzdeki aylarda yavaşlamaya başlayacağına işaret ediyor. Anketin olumlu gelişmelerinden biri, PMI fiyat endekslerinin enflasyonist baskıların azaldığına işaret etmesi oldu.”

Balchin’in İstanbul sanayii ile ilgili şu görüşleri de açıklamada yer aldı:

“Üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşlerin mart ayına kıyasla hız kesmesinden kaynaklanan olumlu etkiyi, istihdamdaki gerilemenin hız kazanması ve tedarikçilerin ortalama teslimat süresinin son bir buçuk yılın en düşük düzeyine gerilemesi törpüledi. Girdi stoklarındaki keskin daralmanın devam etmesi firmaların yakın dönemde talepte güçlenme beklemediklerini gösterdi.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz