Tüfenkci: “Gümrük Kapılarını sonuna kadar açın”

0
1131
Gümrük müdürlerinden gümrüklerde karşılaşılan bazı sorunları dinleyen Tüfenkci, “Sizlerden vatandaşı dinlemenizi ve empati kurmanızı istiyorum. İnsan ve çözüm odaklı çalışın, kapılarınızı daima açık tutun” diye konuştu.

2002’de dünya ticaretinden %0,67’lik pay alan Türkiye’nin, bugün %1,15’lik pay alan bir konuma ulaştığını söyleyen Bakan Tüfenkci, Gümrük Müdürlerine, güvenli ve hızlı ticaret için gümrük kapılarını sonuna kadar açın tavsiyesinde bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,  Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürleri ve Gümrük Müdürleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sosyal Tesislerinde yapılan toplantıda bir araya geldi.

Bakan Tüfenkci, gümrük ve ticaret müdürlerinin teşkilat bünyesinde kilit görevler üstlendiklerini vurgulayarak “Bu tür toplantılar, hedeflerin çalışanlar arasında doğru anlaşılmasında ve faaliyetlerin etkin biçimde yönlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle karşılıklı konuşarak hem sorunları hem de çözümleri daha iyi ifade edebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Tüfenkci, gümrük hizmetleri ile ticaretin daha kolay ve güvenli yapılması yolunda çalışmaların kararlıkla sürdürüldüğünü belirterek, “Dış ticaret erbabımıza sağlıklı bir şekilde hizmetimizi sunmaya çalışıyoruz. 2016 yılında Küresel Ticaretin Kolaylaştırılması Endeksinde 136 ülke arasında 59. Sırada yer aldık. Söz konusu rapora göre ülkemizde ihracat sınır işlemlerinin tamamlanması için gereken süre 16 saat, ithalatta ise 41 saat olarak ölçülmüştür. Geldiğimiz seviyelerin çok daha üstüne çıkmayı hedefliyoruz. 2023, 2053, 2071 gibi hedefleri dikkate aldığımızda daha çok çalışmamız, daha etkin yönetim metotlarını uygulamamız, daha yenilikçi yaklaşımları ortaya koymamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

İşlem sürelerinin kısaltılması gerektiğine vurgu yapan Tüfenkci şöyle devam etti:

“İşlem sürelerinin azaltılmasının ticaret hacmi üzerinde önemli bir etkisi olacaktır. İthalatta sürenin %10 azaltılması ticareti % 6,3 arttırmaktadır. Bölge sayısının %10 azaltılmasının ticareti %11 oranında arttıracağı yönünde çalışmalar var. Ticaret ve gümrük süreçlerinin otomasyonu ile maliyetlerin %2,8 düşeceğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bu alanlardaki etkin çalışmalarımızı sürdürmemiz ülkemizin ve ticaret maliyetlerini azaltacaktır.”Şubat ayında yürürlüğe giren ve ülkemizin de taraf olduğu DTÖ Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasına da değinen Tüfenkci, Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasının tam manasıyla uygulamaya girmesiyle birlikte üye ülkelerin toplam ticaret maliyetlerinde %14,3 oranında düşüş beklendiği, anlaşmanın küresel ölçekte 1 trilyon dolarlık katkı sağlamasının hedeflendiği, ihraç edilen yeni ürün sayısının %20 artacağı değerlendirmesinde bulundu.

Gümrük müdürlerinden gümrüklerde karşılaşılan bazı sorunları dinleyen Tüfenkci, “Sizlerden vatandaşı dinlemenizi ve empati kurmanızı istiyorum. İnsan ve çözüm odaklı çalışın, kapılarınızı daima açık tutun” diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, vatandaşların hayatının kolaylaştırılmasının ve temel kamu hizmetlerine rahatça erişimin sağlamasının, kamu yönetiminin ana misyonu olarak görüldüğünü belirterek, “Reform ve icraatlarımız, insan odaklı bir anlayışla; yatırım, istihdam ve üretimi önceleyen; refahın daha adil paylaşımını öngören bir Türkiye hedefine hizmet edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz