Tüfenkci: “Esnaf ve sanatkarları büyütmek istiyoruz”

0
359
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Bakanlığının 2018 yılı bütçe görüşmelerinde değerlendirmelerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, esnaf ve sanatkarları büyütüp tüccar, tüccarı büyütüp sanayici, sanayiciyi büyütüp ihracatçı yapmak istediklerini belirtti.

Dün TBMM Genel Kurulda gerçekleştirilen 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2016 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın görüşmelerinin üçüncü turunda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2018 yılı bütçesi kabul edildi.

Meclis Genel Kurul’da Bakanlığının 2018 yılı bütçe görüşmelerinde değerlendirmelerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, esnaf ve sanatkarları büyütüp tüccar, tüccarı büyütüp sanayici, sanayiciyi büyütüp ihracatçı yapmak istediklerini belirtti.

AK Parti iktidara gelmeden önce esnafın yüzde 47’den kredi kullandığını hatırlayan Tüfenkci; şöyle konuştu:

“2002 yılında kredi kullanan esnaf sayımız 63 bindi. Bugün kredi kullanan esnaf sayımız 450 bin ve kullandıkları kredi faizi de yüzde 4 ve vadeye göre yüzde 5.

Şimdi, bazı arkadaşlarımız, bu kredinin çoğalmasından dolayı hükümetimize teşekkür edeceğine sanki hükümetimiz bu noktada esnaflarımıza destek vermiyor gibi bir tavır haline getiriyorlar. Açıkça söylesinler, esnafa kredi vermemek mi lazım, yoksa esnafın finansmana erişimini kolaylaştırmak mı lazım? Biz, esnafımız ne zaman dara düşerse hükümet olarak yanındayız.

Bugün Cumhurbaşkanımız da bu müjdeyi verdi. İmalat sanayisinde çalışan esnafımız yani marangozumuz, kaportacımız, mobilyacımız yanında bir işçi çalıştırdığında o bir işçinin bir maaşını biz vereceğiz, SSK’sı da vergisi de dahil, bir maaşını da işverenden. Bunu da sadece esnaflara veriyoruz. Diğer ticaret erbabına, sanayiciye bizim desteğimiz devam ediyor.”

Tüfenkci, iş yerini terkin eden esnaf sayısının 2017 yılında 87 bin, açılan esnaf sayısının 211 bin 75 olduğunu belirterek terkin edenlerin çoğunun iflas ettiği için değil ya emekli olduğunu ya büyüyüp tüccar olduğunu ya da sanayici olduğunu, bu nedenle kapattıklarını sözlerine ekledi.

Akgül: “65 milyar lira faizli destek, sıfır takiple döndü”

Oturumda söz alan AK Parti Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül de bu yıl içerisinde esnafa ve sanatkarlara verilen desteğin oldukça önemli olduğunu belirtti.

Son 10 senede esnaf ve sanatkara verilen faizli desteğin 65 milyar lira olduğunu ifade eden Akgül, “Bu 65 milyar liranın hepsi sıfır takiple döndü. Yani demek ki alan işliyor, çalıştırıyor, kazanıyor ve geri ödüyor.” dedi.

Akgül, 3 ve daha az çalışanı olan esnaf ve sanatkarın, ilave istihdam edeceği kişinin maaşının, vergisinin, sigortasının 6 ayını devletin ödeyeceğini belirterek, “Bu, 1,5 milyon esnaf ve sanatkar için gerçekten beklentinin çok üzerinde bir müjde. Onun için, sebep olanlara, bu işte çalışanlara, çalıştıranlara çok çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Budak: “Son rakamlara göre 500 bin esnaf işsiz”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, kredilerle, vergi yapılandırmalarıyla esnafın durumunun düzeltilmesinin mümkün olmadığının artık anlaşılması gerektiğini dile getirdi.

Perakende ticarette bile tekelleşmenin ne boyutlara geldiğinin ortada olduğunu belirten Budak, şunları kaydetti:

“Türkiye’de şu anda zincir market adı altında dört büyük grubun 12 binin üzerinde işletmesi var. Neredeyse her apartmanın altında bir zincir market var. Bakıyorsunuz bir sokağın üzerinde iki üç tane marka market; orada da bir bakkal, bir büfe boğulmuş durumda. Bu tekelleşmenin karşısında esnafa ne verirseniz verin, çözüm olmaz. Esnaf bir kere bu tekelcilik anlayışının kırılmasını istiyor. Türkiye’de ciddi sayıda esnaf var. Esnafın son rakamlara göre 500 bini işsiz durumda. Peki, esnafın işlerini büyütebilmek için ne yapıyorsunuz? Örneğin et satışını yine bu zincir marketlerden ikisine veriyorsunuz. Onların da reklamını yaparken öbür tarafta kasap esnafını yok ediyorsunuz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz