THD Başkanı Çakar: “Açlık ve yoksulluk hızla artıyor”

0
584
Çakar; “Halkın yüzde 20 dolayında kesimini oluşturan 16 milyondan fazla kişi açlık sınırının altında yaşamaktadır. Yüzde 60’dan fazlası, yani 48 milyondan fazla kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.”

Zamların yağmur gibi yağdığı bugünlerde açlık ve yoksulluğun hızla arttığına dikkat çeken Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, çalışanların ve emeklilerin maaşlarının enflasyon artış oranında her ay düzenli olarak arttırılmasını talep etti. Çakar, asgari ücretlilerin, emekli işçi ve memurların maaşlarının da insanca yaşayabilecekleri düzeye yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.

THD Genel Başkanı Turhan Çakar, yağmur gibi yağan zamların açlık ve yoksulluğu hızla arttırdığını söyledi. Eşleri çalışmayan iki çocuklu tüm asgari ücretli ailelerin açlık sınırının altında yaşadığını belirten Çakar; “Halkın yüzde 20 dolayında kesimini oluşturan 16 milyondan fazla kişi açlık sınırının altında yaşamaktadır. Yüzde 60’dan fazlası, yani 48 milyondan fazla kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.” dedi.

Asgari ücretliler ile emekli işçi ve memurların satın alma güçleri çok düştüğünü vurgulayan Çakar; asgari ücretlilerin maaşları ile emeklilerin maaşlarının insanca yaşayabilecekleri şekilde yükseltilmesini istedi.

Kahvaltı ve sebze enflasyonu

Kahvaltı sofrası enflasyonu ile sebze enflasyonunun maaş artışlarını ikiye katladığını ifade eden Çakar, “Son bir yılda kahvaltı sofrası enflasyonu ile sebze enflasyonu genel tüketici fiyatları enflasyonu ve gıda enflasyonunun üzerinde artmıştır. Ağustos 2017- Ağustos 2018 dönemindeki son bir yılda tüketici enflasyonu yüzde 17.90, gıda enflasyonu ise yüzde 19.75 olmuştur. Ancak, bu dönemde süt ve süt ürünleri ile yumurtadan oluşan sebzesiz kahvaltı sofrası enflasyonu TÜİK verilerine göre yüzde 24,4 olmuştur. Sebzeli kahvaltı sofrası enflasyonu yüzde 31.82’dir. Sebze enflasyonu ise yüzde 34.32’dir.” ifadelerini kullandı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz