0.9 C
Ankara
Pazar, Mart 24, 2024

TCMB: “Enflasyondaki yükseliş, enerji, hizmet ve temel mallardan kaynaklandı”

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Mart ayı Fiyat Gelişmeleri”ni yayımladı.

Buna göre, tüketici fiyatlarının Mart ayında yüzde 1,08 oranında arttığı, yıllık enflasyonun da 0,58 puan yükselişle yüzde 16,19 olduğu hatırlatılarak, “enflasyondaki yükseliş enerji, hizmet ve temel mallardan kaynaklanırken, gıda grubunda enflasyon gerilemiştir” denildi.

TCMB Fiyat Gelişmeleri yayımına göre, gıda enflasyonu, taze meyve ve sebze fiyatları öncülüğünde bir önceki aya kıyasla yavaşlarken, işlenmiş gıda enflasyonundaki güçlü artış eğilimi bir miktar hız kesmekle birlikte devam etti. Uluslararası petrol fiyatlarındaki artış eğilimine rağmen eşel-mobil uygulaması enflasyonu sınırlamaya devam ederken, bu doğrultuda, enerji fiyatları yatay bir seyir izlese de grup yıllık enflasyonu baz etkisiyle belirgin şekilde yükseldi.

Hizmet enflasyonu kontrollü normalleşme sürecinin bazı alt kalemler üzerindeki yukarı yönlü etkisi ve özel iletişim vergisindeki artışın gecikmeli yansımalarına bağlı olarak artış kaydedildi. Temel mal enflasyonunda ise dayanıklı tüketim malları dışındaki sektörlerdeki gelişmelerle yukarı yönlü seyir korundu.

Yİ-ÜFE’deki artış

Üretici fiyatları başta petrol ve endüstriyel metaller olmak üzere, uluslararası emtia fiyatlarındaki yükseliş, Türk lirasında yakın dönemdeki görünüm ve bazı ürünlerde süregelen arz sıkıntılarının etkisiyle güçlü bir artış kaydederek, yükseliş eğilimini sürdürdü. 

Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları artarken, eğilimleri bir miktar gerilese de yüksek seviyesini korudu.

Kaynak: Ajans Bizim

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...