Şimşek: “Türkiye’nin yatırıma ihtiyacı var”

0
917
Başbakan Yardımcısı, cari açık ile ilgili olarak “Açığı biz bu sene yüzde 4’ün altına çekmeyi hedefliyorduk ve gerçekçi bir hedefti. Fakat maalesef turizm sektöründeki son gelişmeler bunu sınırlayabilir. Yani buradaki iyileşmeyi sınırlayabilir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin yatırıma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bu yatırımları iç tasarruflarla finanse etmeli Türkiye. Yarını güçlü bir şekilde kurgulayacaksak, biz başkasının parasıyla uzun süreli büyüyemeyiz. Büyüyebilmemiz için bizim iç tasarrufları arttırmamız lazım. Bunun için de reform gerekiyor.” dedi.

Forum İstanbul 2016’da konuşan Mehmet Şimşek, “Yüzde 5’lik büyümeyi bugünkü çabayla yakalayamayız. Ancak reform sürecini hızlandırarak başarabiliriz.” dedi.

Bölge ülkelerde gerginliklerin devam ettiğini anlatan Şimşek, “Bu gerginlikler daha da artarsa bu büyümeyi olumsuz etkileyebilir. Reformlarda kısmi ya da hiç ilerleme olmazsa bu da büyümeyi tabii ki olumsuz etkiler. Yine olur da şartlar küresel para politikasındaki normalleşmeyi hızlandırırsa o da Türkiye’deki büyümeyi olumsuz etkiler.“ uyarılarında bulundu.

Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarına da değindi ve şunları kaydetti:

“Enflasyonu tek haneye düşürdük, fakat düşük tek haneye henüz düşüremedik. Yüzde 9 son derece yüksek bir enflasyondur. Diyebilirsiniz ki ’daha yeni açıklandı yüzde 6,6’. Doğru. Ama çekirdek enflasyon yüzde 9,4 yani henüz ‘enflasyonda biz kalıcı bir şekilde yüzde 5’e doğru, daha sonrasında yüzde 5’in altına doğru bir gidiş içerisindeyiz’ demek için gerçekten erken. Enflasyon Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan bir tanesidir ve enflasyonu aşağı çekmenin yolu da yine reformdur.”

Başbakan Yardımcısı, cari açık ile ilgili olarak ise “Açığı biz bu sene yüzde 4’ün altına çekmeyi hedefliyorduk ve gerçekçi bir hedefti. Fakat maalesef turizm sektöründeki son gelişmeler bunu sınırlayabilir. Yani buradaki iyileşmeyi sınırlayabilir.” ifadelerini kullandı.

Tasarruf oranlarının gerilerde olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin yatırıma ihtiyacı var. Bu yatırımları iç tasarruflarla finanse etmeli Türkiye. Yarını güçlü bir şekilde kurgulayacaksak, biz başkasının parasıyla uzun süreli büyüyemeyiz. Büyüyebilmemiz için bizim iç tasarrufları arttırmamız lazım. Bunun için de reform gerekiyor. Aslında çok güzel çalışmalar yaptık. Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) uygulamaya koyduk, büyük bir başarı. Yüksek bütçe maliyetine rağmen başarılı bir şekilde uyguladık. Bu gün 6 milyondan fazla katılımcı, 50 milyardan fazla bir kaynak oluştu. Şimdi bunu güçlendirme zamanı. Tasarrufları arttıracağız ki daha çok yatırım yapalım, daha çok yatırım, daha çok verimlilik demek. Bu kadar basit, bu kadar net. Ama yatırımlarda üretken alanlarda olacak. O nedenle de teşvik sistemi var, vergi sistemi var. Yani fazla kapasite olan alanlara kesinlikle bizim girmememiz gerekiyor. Şimdi sektör ismi zikretmek istemiyorum çünkü sektörler biraz alıngan oluyorlar. Onun için ama, herkes biliyor nerede en çok fiyat düşüşü yaşanıyorsa onlar zaten biliyorlar.”

Şimşek, Avrupa Birliği’nin (AB) tek başına en büyük reform projesi olduğuna temas etti. Şimşek, “AB sürecini canlı tutabilirsek tek başına Türkiye’yi yüksek gelir grubuna sokacak bileşendir.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz