Reklam yatırımları 6 milyar 474 milyon TL’ye ulaştı

0
816
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2014 yılında 5 milyar 937 milyon TL olan toplam reklam yatırımlarının, 2015′ te yüzde 9 artarak 6 milyar 474 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı. Tüfenkci, aynı dönemde dünya reklam yatırımlarındaki artışın ise yüzde 5’te kaldığını vurguladı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin 15. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ‘Reklamda Yeni Düzenlemeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’ düzenlendi. Programda konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “2014 yılında 5, 937 milyon TL olan toplam reklam yatırımlarımız, 2015′ te yüzde 9 artarak 6,474 milyon TL’ye ulaşmıştır. Dünya reklam yatırımlarında aynı periyottaki artış ise yüzde 5 civarındadır. Bu verilere göre Türkiye reklam pastasının tüm dünya reklam pastasından yaklaşık iki kat daha fazla büyüdüğünü söyleyebiliriz.” dedi.

Üniversite’nin Sütlüce Kampüsü’nde gerçekleştirilen çalıştaya, Bakan Tüfenkci’nin yanı sıra; İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, Mütevelli Heyet Başkanı İbrahim Çağlar, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Çamdereli ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya da katıldı.

Çalıştayda, Türkiye’de reklam sektörünün geldiği son noktayı anlatan Bakan Tüfenkci, şunları söyledi:

“Ekonomimizdeki son derece olumlu gelişmelerin sonucu olarak, ülkemizdeki reklam yatırımları da giderek büyümektedir. Toplam reklam yatırımları içerisindeki payı yüzde 50 civarında olan televizyon mecrası, en büyük paya sahip olmakla birlikte, yıllar itibariyle bu pay giderek azalmaktadır. Yaklaşık yüzde 23’lük paya sahip olan internet ve mobil reklamlar ise ikinci sırada yer almaktadır. 2015 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 25 gibi büyük bir artış gösteren bu alanın toplam reklam yatırımlarındaki payı 1, 484 milyon TL’ye yükselmiştir.”

Bu veriler ile birlikte çok yakın bir gelecekte reklam yatırımlarının büyük ölçüde dijital ortama kayacağını söyleyen Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Takdir edersiniz ki, bütün bu değişimler beraberinde bir takım sakıncalar da doğurmaktadır. Bu sakıncaları bertaraf etmek için gerekli her türlü tedbirleri almak ve uygun hukuki ortamı oluşturmak idare olarak bizim görevimizdir. Reklam sektörünün büyümesine önem veriyoruz, ancak, bu büyümenin hukuka ve etik ilkelere uygun olması da bir o kadar önemlidir. Tüketicileri aldatan, yanıltan, istismar eden ya da dürüst rekabet ilkelerine uygun olmayan reklamlarla halkın karşısına çıkan işletmelerin, uzun vadede piyasada yer edinmesi mümkün değildir.”

Ticari reklam ve ilanları denetleme yetkisine ve görevine sahip olan ve sekreterya hizmetleri bakanlık tarafından yürütülen Reklam Kurulu faaliyetlerine de değinen Tüfenkci, bu konuda da şu bilgileri verdi:

“2015 yılı içerisinde kurula toplam 2 bin 262 başvuru yapılmıştır. Bin 748 reklam dosyası karara bağlanmış bunlardan 932’si kurul gündeminde görüşülmüş, 815’i gündeme alınmadan incelemeye alınmamıştır. Kurul gündeminde görüşülüp karara bağlanan 932 dosyadan 774’ü mevzuata aykırı bulunmuş, 158’i ise mevzuata aykırı bulunmamıştır. Aykırı bulunan 774 reklamdan 661’i hakkında sadece reklamı durdurma yaptırımı uygulanmış; 133’ü hakkında ise idari para ve reklam durdurma yaptırımı birlikte uygulanmıştır.”

“Radyo TV yayıncılığı AB standartlarına uygun hale geldi”

Çalıştayda söz alan RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ise, 2011 tarihinden itibaren çıkarılan yasalarla Radyo ve TV yayıncılığını ve bu konudaki tanımları Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirdiklerinden bahsetti. Yeni bir takım reklam tanımları da getirdiklerini kaydeden Yerlikaya, şöyle konuştu:

“Ürün yerleştirme, sponsorluk gibi ticari iletişim reklamları bu tanımlardan bazıları. Reklam biliyorsunuz, ürünün tanıtılması ve bir marka haline getirilmesidir. Ürünün marka haline getirilmesinde Türkiye’de çok sıkıntılar çekildiği biliniyor. Tüccarlarımız veya ürün üretenlerimiz çok reklam vermeye yatkın değillerdi. Ama son zamanlarda burada reklam ajanslarının da çok büyük katkısı var, gerçekten ilginç yöntemlerle ilginç mecralarla güzel reklamlar ortaya çıkardılar ve öyle markalar oluşturuldu ki bazen marka üretilen ürünün de önüne geçti. Düşünün bir otomobil markası veya patenti alınan bir restaurant markası bazen sırf markayı üründen daha kıymetli bir şekilde pazarlayabiliyor. Bu da reklamcılığın öneminin ne kadar fazla ne kadar önemli bir şey olduğunu gösteriyor.”

Eski Başbakan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de, çalıştay ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Üniversitemizin 15. kuruluş yıl dönümü haftasında bir dizi etkinlik düzenledik. Pazartesi’den başlayıp Cuma’ya kadar sürecek etkinliklerde her fakültemiz her bölümümüz her uygulama ve araştırma merkezimiz kendi faaliyet alanlarıyla ilgili bilgi birikimini, tecrübesini sektör temsilcileriyle bir araya gelerek toplumla paylaşacak.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz