Reklam yatırımları 2015’te yüzde 9 arttı

0
837
Dijital mecralar artışta ilk sırayı alarak bir önceki yıl ile kıyaslandığında yüzde 25,4 büyüme gerçekleştirdi.

Reklamcılar Derneği üyesi medya ajanslarının verilerine göre 2015 yılında reklam yatırımları 2014’e göre yüzde 9 oranında büyüdü. Reklam yatırımları da toplamda 6,5 milyar lirayı buldu. Televizyon yatırım yapılan mecralar arasında yine ilk sırada yer aldı. Takipçisi en hızlı büyümeyi gerçekleştiren alan ise dijital oldu.

Reklamcılar Derneği, Medya Paylaşım Toplantısı’nın 19’uncusunu düzenledi. Toplantıda dernek başkanı Kayhan Şardan, medya asbaşkanı Demet İkiler ve Genel Müdür Ayşegül Molu da hazır bulundu. Şardan, burada yaptığı sunumda, 2015 yılı ve öncesine ait reklam harcamalarını karşılaştırmalı olarak anlattı, 2016’ya ait öngörüleri paylaştı. Buna göre yatırımlarda yüzde 50,5 oran ile bu yıl da TV ilk sırayı aldı. İkincilik yüzde 22,9 ile dijital mecraların, üçüncülük ise yüzde 15,4 ile basın reklamlarının oldu. Televizyon reklamlarına yapılan toplam 3 milyar 270 milyon TL’lik yatırımda ölçülen televizyonlardaki reklam yatırım payı yüzde 81 olarak gerçekleşti. Açıkhava reklam yatırımı, bir önceki yıla göre 7,7, radyo reklam yatırımı yüzde 1,9 ve sinema reklam yatırımı yüzde 4,8 oranında artış gösterdi. Dijital mecralar ise artışta ilk sırayı alarak bir önceki yıl ile kıyaslandığında yüzde 25,4 büyüme gerçekleştirdi.

Toplantıda ayrıca 2015 yılı Eylül ayında e-Marketer tarafından yapılan araştırma da gündeme geldi. Söz konusu araştırmaya göre reklam yatırımları dünya genelinde yaklaşık yüzde 5,7 büyüyerek 569,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2016 yılında küresel olarak yüzde 6,5’luk büyüme öngörülüyor. Ülkeler bazında reklam yatırımlarının gayri safi yıllık harcamalarına oranı incelediğinde Türkiye’de bu oranın yaklaşık binde 30-35 olduğu kaydedildi. Dünya ortalaması ise binde 75 civarında. Türkiye’ye ilişkin 2016 yılı beklentisi de yine yaklaşık binde 33 civarında.

Effie Mayıs’ta, Kristal Elma Ekim’de

Reklamcılar Derneği’nin 2016 yılı gündemini de açıkladığı toplantıda, sektörün en önemli iki etkinliğinin de tarihleri açıklandı. Reklamverenler ve Reklamcılar Derneği’nin Effie Worldwide Inc. işbirliğiyle düzenlediği Effie Türkiye Reklam Etkinliği Yarışması’nın ödül töreni 11 Mayıs’ta Conrad İstanbul’da gerçekleştirilecek. Tüm yaratıcı endüstrileri buluşturan önemli diğer bir etkinliği Kristal Elma Festivali ise, 5-7 Ekim tarihleri arasında Unique İstanbul’da olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz