Özel sektör, imalat sanayi yatırımlarına ilgisiz

0
811
Makina Mühendisleri Odası'nca hazırlanan raporda; "Türkiye’nin yüzde 10’da kemikleşen resmi işsizliğini aşağı çekmesi, yeni yatırımlarla mümkündür." tespitine yer veriliyor.

Makina Mühendisleri Odası’nın yaptığı araştırmaya göre özel sektör, son dönemde imalat sanayi yatırımlarına ilgisiz kaldı. Sanayi yatırımlarının son 3 yıllık dönemde yerinde saydığına dikkat çekilen araştırmada, 2006 ile 2015 arasındaki yatırımlar içinde imalat sanayinin payının 6 puan gerilediğinin görüldüğü ve oranın yüzde 35’ten yüzde 29’a düştüğü belirtildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından hazırlanan ‘Sanayinin Sorunları Bülteni’nde ‘Sanayide yatırımların yavaşlaması’ ele alındı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kalkınma Bakanlığı ve Hazine verileri kullanılarak yapılan araştırmaya göre özel sektör yatırımları, 2012–2104 döneminde reel olarak geriledi. Bununla birlikte geçen yıl itibarıyla bir artışın da yaşandığı aktarılan araştırmada yer alan bazı tespitler şöyle:

“Özel sektör yatırımları, 2012–2104 döneminde reel olarak geriledi. Ancak 2015’te yüzde 6 arttı. Burada baz etkisi ile bu sayıya ulaşıldığının altı çizilmeli. Özel sektör yatırımları tümden gerilerken, imalatın 2006’da yüzde 46 olan payı, 2012–2015 döneminin ortalaması olan yüzde 35’e kadar inerek 10 puan azaldı. Türkiye’nin yüzde 10’da kemikleşen resmi işsizliğini aşağı çekmesi, yeni yatırımlarla mümkündür. Bunun için de bir an önce yatırım ikliminin yeşertilmesi kaçınılmaz olmalıdır. Özellikle de ihracatın sürükleyicisi olan ve dış ticarete konu hizmetleri de etkileyen imalat sanayisi yatırımlarının, kamu kesimini de dışlamayan ve bölgesel dengesizliği de azaltacak tarzda hızlandırılmasına öncelik vermek, teşvik ve caydırma politikalarını buna göre uyarlamak gerekiyor. Bunlar, ekonomik olduğu kadar politik ve diplomatik iyileştirmeler, reformcu adımlar gerektiriyor.”

sanayi yatırımları
toplam sanayi yatırımları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz