Mart ayı dış ticaretine koronavirüs gölgesi düştü

0
914
Mart ayı dış ticaretine koronavirüs gölgesi düştü

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen Kovid-19 salgınına dikkati çeken Bakan Pekcan, başta komşu ülkeler Irak ve İran sınırlarında alınan karantina önlemleri nedeniyle araç giriş ve çıkışlarının sınırlandırılması olmak üzere, Avrupa Birliği ülkelerinde görülen talep daralmaları ve sipariş iptallerinin mart ayı ihracatındaki düşüşün ana nedenleri olduğunu bildirdi.

Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %17,81 oranında azalan ihracat 13 milyar 426 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2020 yılının Ocak-Mart döneminde ise ihracatımız %3,93 azalışla 42,8 milyar dolar oldu.

Mart ayında görülen bu düşüş, yılın ilk 2 ayında %4,1 oranında artış gösteren ihracatımızın da 3 aylık dönem itibariyle negatif büyüme göstermesine neden oldu.
Son 12 aylık döneme bakıldığında ise ihracatımız bir önceki döneme göre %0,4 oranında artış ile 179 milyar 98 milyon dolar seviyesine yükseldi.

Mart ayında ithalatımız ise %3,13 artarak 18 milyar 821 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Dış ticaret açığımız mart ayında yaklaşık 5 milyar dolar oldu

Mart ayında dış ticaret açığımız 5 milyar 395 milyon dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacmimiz ise bir önceki yılın aynı ayına göre %6,76 azalarak 32 milyar 247 milyon dolar oldu.

2020 yılı Mart ayında ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı ise %71,3; Ocak-Mart döneminde ise %76,9 olarak gerçekleşti. Öte yandan, işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %78,2’ye yükseldi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, mart ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi.

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen Kovid-19 salgınına dikkati çeken Pekcan, başta komşu ülkeler Irak ve İran sınırlarında alınan karantina önlemleri nedeniyle araç giriş ve çıkışlarının sınırlandırılması olmak üzere, Avrupa Birliği ülkelerinde görülen talep daralmaları ve sipariş iptallerinin mart ayı ihracatındaki düşüşün ana nedenleri olduğunu bildirdi.

Ticaret Bakanlığı olarak aldıkları tedbirleri anımsatan Pekcan, şunları kaydetti:

“Ticaret Bakanlığı olarak Kovid-19 pandemisiyle gerçekleşen bu sürecin etkilerini en aza indirmek ve telafi etmek için ihracatçılarımıza yönelik her türlü tedbiri alıyoruz ve dünyaya örnek olacak temassız ticaret uygulamasıyla ‘Üretime ve ihracata devam’ diyoruz. İnanıyoruz ki bu süreci Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız, sağlık, gümrük personelimiz, Bakanlığımızın tüm birimleriyle koordinasyon içinde, üreticilerimiz, esnafımız, tacirlerimiz, sanayicimiz ve ihracatçılarımız ile birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatacağız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz