15 C
Ankara
Çarşamba, Mart 27, 2024

İhracatçının 75 yıllık serüveni

Okumalısınız!

Türkiye’nin en eski ihracatçı birliklerinden biri olan İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği, 75 yıllık ihracat öyküsünü kitaplaştırdı.

‘İhracatın Öncü Birliği’ adıyla yayınlanan ve 7 bölümden oluşan kitapta Osmanlı Döneminden başlayarak günümüze kadar süren ihracat serüveni anlatılıyor. Kitap, İhracatımızın Tarihi, İthal İkamecilik Dönemi, Liberal Çağ, İhracatın Yıldızları, Fuarlarla Dünya Turu, Çikolata, Bisküvi ve Şekerin Hikayesi bölümlerinden oluşuyor. Editörlüğünü Sadi Özdemir ve Kenan Kaffar’ın yaptığı, 175 sayfadan oluşan kitap, Türkiye’nin en eski ikinci ihracatçı birliği olan İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği ve ihracatçılar için önemli bir belge niteliği taşıyor.

ihracat_oncu_birlikİstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Başkanı Zekeriya Mete, 1940 yılında kurulan birliğin 75 yıldır ülkemiz ihracatının baş aktöleri arasında yer aldığını söyledi. Kitap ile tarihe ışık tutup, ihracata emek vermiş aktörlere teşekkür etmek istediklerini aktaran Zekeriya Mete şunları söyledi:

“Asıl kahramanlar, Birliğimiz ve ona bağlı ihracat yapan şirketlerimiz. 16 yıl önce katıldığımız ilk fuarda sadece 12 şirkettik. 150 metrekarelik standımız vardı. İhracatımız ise 150 milyon dolardı. Bugün 100’lerce şirketimiz fuarlara katılıyor. İhracatımız 2 milyar dolara yaklaştı. 1940 yılında kurulan birliğimiz bugün 300’e yakın üyesi ile Türkiye’nin en önemli ihracatçılarını bünyesinde barındırıyor. Yükselen bir grafik çizen sektör gerek üretim gerekse ihracat bağlamında ülke ekonomisinin dinamolarından biri oldu. Sektör, 200 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor ve geniş bir pazar yelpazesine sahip. 75 yıllık bilgi birikim ile dünyayı keşfetmeye ve ihracatımızı artırmaya devam edeceğiz.” Biz birlikte her türlü sorunun üstesinden geleceğimiz gibi, diğer birliklerden de bizi en önemli ayrıştıran farkımızı öne çıkarmış olacağız. Hem Türk ekonomisi hem de Türk ihracatçısına katkı yapmaya devam edeceğiz. 75’inci yılımızı kutluyor olmak bize gurur veriyor. Ne kadar köklü ve büyük bir yapıya sahip olduğumuzu bir kez daha göstermiş oluyoruz. Nasıl bugüne kadar sektörün sorunlarını çözmek ve ihracatımızı arttırmak için mücadele verdiysek bundan sonrada aynı mücadeleyi aynı kararlılıkla vereceğiz. Türk ihracatçılarının yeni pazarlar keşfetmesine her zaman olduğu gibi en iyi desteği vereceğiz. Yeni pazarlar hem bizim ihracatımızı arttıracak hem de Türk ekonomisine katkı yapacak. Biz 150 milyon dolar ihracat rakamlarından 2 milyar dolara yaklaştık. Bunlar bir günde olan şeyler değildir. 75 yıllık bilgi birikimi alın teri ve dünyayı keşfetme aşkımız her zaman devam edecek.

Türkiye’nin ihraç edebildiği temel ürünler Osmanlı’dan beri genellikle tarım ürünleri olabildiği için birliğin kuruluşundan çok önce de Türkiye’nin asıl ihracatçı kahramanları bu birliğin muhtemel üyeleriydi. Cumhuriyet’in sanayileşme mücadelesi devam ederken hep söylenen bir söz vardı: “Artık sadece tarım ürünleri ihraç eden bir ülke olmaktan çıkmalıyız. “Bizler bu sözü tersinden okursak, “Türkiye’nin her dönem ihracatını ayakta tutan değişmez ürünler sadece tarım ürünleridir “ki artık İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin üyelerinin büyük çoğunluğu bu sektörde sanayicidir. Ayrıca ağırlıklı olarak ‘nitelikli sanayi’ ürünleri ihracatı yapmaktadırlar.”

 

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...