6.8 C
Ankara
Pazartesi, Mart 11, 2024

Hisarcıklıoğlu’ndan yatırım teşvik sistemine eleştiri

Okumalısınız!

Makine yatırımlarında 2011 yılının altında seyredildiğini söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Kim üretiyorsa ona teşvik verin.” dedi.

Eskişehir Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası tarafından 30 Aralık Çarşamba günü düzenlenen “Eskişehir Ekonomi Buluşması”nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, asgari ücret, damga vergisi ve yatırım teşvik sistemi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yatırım teşvik sistemine bakıldığında, makine yatırımlarında 2011 yılının altında seyredildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Demek ki 81 ile sektörel il ve ilçe bazında teşvike dönmek lazım. Ama yeni teşvik ile mevcut üretim yapanın arasında haksız rekabet olmaması lazım. Kim üretiyorsa ona teşvik verin. Yeni teşvik modeli de bu olması lazım. Muhakkak bölgelerin farklılaşması lazım. Her bölgeye her şeyi veriyorum. Toptancı anlayışla bu iş olmuyor. Bu kapsamda gittiğimizden dolayı Türkiye’nin ürettiği buğdayın 3 mislini öğütecek un değirmen kapasitemiz var, atıl duruyor. Bunlar hepimizin ortak kaynağı” şeklinde konuştu.

Biz devletten para, pul istemiyoruz.”

Asgari ücret artışı konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin gündeminde şu anda asgari ücret konusunun olduğunu hatırlatarak, işçilerin fazla kazanması ve asgari ücretin artmasına karşı olmadıklarını vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, işverenlerin de çeşitli sıkıntıları olduğunu ifade ederek, “Şu an itibariyle ben işçime bin 500 lira ödüyorum ama işçimin eline bin lira geçiyor. Ben diyorum ki ‘bu aradaki 500 lirayı kim alıyorsa işçime verilsin’. Bunu derken bin 300 liranın işçimin cebine girmesini kıskanır mıyım? İşçimin cebine girse daha fazla harcayacak. Bizim için daha fazla pazar olacak. Yani ‘kazanmasın’ deme şansımız var mı? Bizde bin 500 lira cepten çıkıyor zaten. İstihdam üzerindeki vergi yüklerinde yüzde 72 ile dünya birincisiyiz. Bizden sonra yüzde 52 ile Almanya, yüzde 38 ile ABD geliyor. Biz devletten para, pul istemiyoruz. Tek istediğimiz rakiplerimizle eşit şartla rekabet etmek. Rakibimin üzerindeki vergi yükü ne, bana da onu yükle. Hangi standartta ham madde temin ediyor. Hangi standartta enerji temin ediyor. Ben de onu kullanayım. Gerisini bize bırakın diyoruz” dedi.

Damga vergisi, dünyada olmayan bir vergi”

Konuşmasında damga vergisine de dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “İnternet üzerinden bir mal aldınız, yüzde yarım damga vergisi var. Ödemezseniz vergi kaçakçısı oluyorsunuz. Damga vergisi dünyada olmayan bir vergi. Dünyada olmayan bir verginin karşısındayız. Bunun kaldırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...