Gümrük Birliği Güncellenmesinde dört senaryo

0
601
Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğinin Güncellenmesinin ülkemiz ekonomisi üzerindeki uzun dönemli etkilerini incelemek için bağımsız bir araştırma kuruluşuna etki analizi çalışması yaptırdı.

Ekonomi Bakanlığı tarafından yaptırılan Gümrük Birliği Güncellenmesinde Etki Analizi çalışmasında dört temel senaryo ele alınıyor. Çalışmadaki en iyi senaryoya göre, GSYİH’mız %1,9, AB ülkelerine ihracatımız %24, toplam ihracatımız ise %15 oranında artış gösterebilir.

Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğinin Güncellenmesinin ülkemiz ekonomisi üzerindeki uzun dönemli etkilerini incelemek için bağımsız bir araştırma kuruluşuna etki analizi çalışması yaptırdı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, etki analizi çalışmasında dört temel senaryo ele alındığı bildirildi.

Bakanlığın konuya ilişkin açıklamasında şunlar kaydedildi:

Birinci senaryoda; Gümrük Birliğinde yapısal sorunların çözüme kavuşturulması; tarım ürünlerinde %50 liberasyon sağlanması ve hizmetler ile kamu alımları piyasalarının karşılıklı açılması incelenmiştir. Bu senaryoya göre, Gayrı Safi Yurtiçi Hasılamızın (GSYIH) yaklaşık %1 oranında artacağı hesaplanmıştır.

İkinci senaryoda; ilk senaryoya ilave olarak tarım ürünlerinde tam liberasyona gidileceği ve reform niteliğindeki açılımlar sayesinde ABD ve Kanada başta olmak üzere diğer ülkelerle daha fazla serbest ticaret anlaşması yapılacağı varsayılmıştır. Bu durumun GSYİH’mızı %1,9 arttıracağı hesaplanmıştır. Yine bu senaryonun gerçekleşmesi halinde, AB ülkelerine ihracatımızın %24, toplam ihracatımızın ise %15 oranında artış göstereceği; tüketici fiyatlarının %1,5 azalırken hanehalkı tüketiminin %1,6 artması neticesinde tüketici refahının olumlu etkileneceği öngörülmüştür.

Üçüncü senaryoda; sadece sanayi ürünlerini içeren Gümrük Birliği’nin mevcut dar kapsamı itibariyle bir Serbest Ticaret Anlaşmasına dönüştürülmesi ele alınmıştır. Böylesi bir tercihte, Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi neticesinde elde edilebilecek kazanımların aksine, GSYİH’da %0,4 oranında kayıp yaşanacağı, ayrıca AB’ye ihracatımızda %16lık bir düşüş ile karşılaşılacağı belirlenmiştir.

Dördüncü senaryoda; Gümrük Birliğinin bu defa tarım, hizmetler ve kamu alımlarını da içeren derin ve kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşmasına dönüştürülmesi incelenmiştir. Bu senaryo çerçevesinde, GSYİH üzerindeki etkinin %0,16 artış ile pozitife döneceği; ancak Gümrük Birliğinin Güncellenmesine kıyasla pozitif etkinin çok düşük düzeyde kalacağı ortaya konulmuştur.

Etki analizi çalışmasına ilave olarak, Bakanlığımızca kamu ve özel sektörden ilgili paydaşlar ile yürütülen iç istişareler sonucunda, Gümrük Birliğinin Güncellenmesi sürecinde gündeme gelmesi beklenen müzakere alanlarında ülkemiz talep ve hassasiyetlerinin belirlenmesi amacıyla müzakere hazırlık raporları tamamlanmıştır.

AB tarafının da hazırlık çalışmalarının tamamlanmasının ardından, resmi müzakerelerin 2017 yılı içerisinde başlatılması hedeflenmektedir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz