Gecikmeli olarak yüzde 2,7 küçüldük

0
527

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), büyüme verileri içerisinde olması gereken “mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış” (düzeltilmiş) verisini yayımladı. Türkiye ekonomisinin yüzde 1,8 daraldığı açıklanan üçüncü çeyrekteki küçülmenin gerçekte yüzde 2,7 olduğu ortaya çıktı.

TÜİK, bu yılın üçüncü çeyrek döneminde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gerçek küçülmenin yüzde 2,7 gibi olağanüstü seviyeye indiğini açıkladı. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, düzeltilmiş veriler, ekonominin gerçek durumunu göstermesi açısından büyük önem taşıyor. TÜİK’in düzeltilmiş verileriyle ekonominin yüzde 1,8’den çok daha fazla küçüldüğü de net olarak görülmüş oluyor.

Milli gelir, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmadan açıklandığında ekonomi olduğundan çok daha iyi durumda görünüyor. Örneğin bu yılın ilk çeyreğinde ekonominin yüzde 4.7 büyüdüğü açıklanmıştı. TÜİK bu veriyi yüzde 4.5’e revize etti. Oysa mevsim ve takvim etkisinden arındırılarak hesaplandığında milli gelirin aslında büyümediği, aksine yüzde 0.4 küçüldüğü görüldü. Aynı şekilde ikinci çeyrekte de yüzde 3.1’lik büyümeyi TÜİK yüzde 4.5’e revize ederken, düzeltilmiş veri gerçek büyümenin sadece yüzde 1.1 olduğunu ortaya koydu.

İhracat geriledi, ithalat büyüdü

TÜİK’in mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış zincirlenmiş hacim endeksine göre, takvim etkisinden arındırılmış gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.2; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise aynı dönemde yüzde 2.7 geriledi.

Aynı şekilde mal ve hizmet ihracatındaki gerileme, zincirleme hacim endeksi olarak yüzde – 7.0’den yüzde -9.2’ye gerilerken ithalattaki artış yüzde 4.3’ten yüzde 2.4’e revize edildi.

Duyuruyla açıkladı

TÜİK, yeni düzeltilmiş verileri, internet sitesinden yaptığı açıklamayla da kamuoyuna duyurdu. Duyuruda, 12 Aralık 2016’da Avrupa Hesaplar Sistemi’ne (ESA-2010) uyumlu GSYH üçüncü çeyrek haber bülteni ile ‘düzeltilmiş’ serilerin yayımlanmadığına işaret edilerek, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış serilerin son haber bültenine eklendiği bildirildi.

Devamı için: Sözcü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz