Ana Sayfa Haber Ekonomi ENAGrup’a göre TÜFE Mart’ta aylık bazda yüzde 3,36 arttı

ENAGrup’a göre TÜFE Mart’ta aylık bazda yüzde 3,36 arttı

0
547
ENAGrup'a göre TÜFE Mart’ta aylık bazda yüzde 3,36 arttı
ENAGrup'a göre TÜFE Mart’ta aylık bazda yüzde 3,36 arttı

Bir grup ekonomistten oluşan, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup), önümüzdeki dönemde fiyatlar genel seviyesindeki artışın hızlanacağını tahmin ediyor.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Dr. Öğretim Üyesi Caner Özdurak, Serkan Gençer (Finansal Ekonomi, Doktor Adayı), Serhat Hasançebi (Uni. of Basque Country, Ekonomi, Doktor Adayı), Mustafa Demirok (Finansal Ekonomi, Doktor Adayı), Mehmet Ali Özer (Veri Bilimi), İbrahim Can (Yönetim, Organizasyon, Doktor Adayı) ve Mehmet Çağdaş’tan (Finansal Analist) oluşan ENAgrup’un, Mart 2021 dönemi (28.02.2021-31.03.2021) günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGrup Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 3,36 artış gösterdi.

TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında ise Mart’ta en çok aylık düşüş yüzde 1,86 ile Lokanta ve Oteller, en fazla yükseliş ise yüzde 17,82 ile haberleşme kaleminde gerçekleşti.

ENAG-özellikli ürün grubu enflasyon hesaplamasına göre, aylık en fazla düşüş yaşanan grup yüzde 4,79 ile tuz baharat soslar, en fazla yükseliş görülen grup ise yüzde 17,82 ile telefon ve Internet ücretleri ürün grubunda oldu.

ENAgrup, enflasyona ilişkin olarak şu analizi yaptı:

“Fiyatlar genel seviyesinin yılın ilk aylarında sakin olan eğiliminin arkasından, tekrar yükselişe geçtiğini görmekteyiz. Bu yükselişin ana nedenleri arasında;

-Döviz kurundaki sıçramaların artık daha hızlı bir şekilde fiyatlara yansıtılması,

-Aramalı ve sermaye malları fiyatlarında küresel bazda artması,

-Süveyş kanalında meydana gelen kazadan dolayı petrol fiyatlarının yükselmesi,

-Covid-19 salgınında vaka sayılarının tekrar yükselmesiyle yeni kısıtlamaların uygulanmaya başlanması.

Bu konular, ekonomik faaliyetleri Nisan 2021 döneminde de olumsuz etkileyerek, başta yatırım ve tüketim harcamalarını düşürecektir. Kısa çalışma ödeneğinin de sona ermesiyle çalışılan saatlerde azalma (işsizlik) artacak, düşen gelir seviyesi toplam talebi kısacaktır. Tüm bu azalan ekonomik aktiviteler enflasyonun da yönüne etki edecektir.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) önümüzdeki dönemde fiyatlar genel seviyesindeki artışın hızlanacağını tahmin etmektedir.”

Kaynak: Ajans Bizim

[mc4wp_form id=”25750″]

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz