Ana Sayfa Haber Ekonomi Ekonomik güven endeksi bir ayda yüzde 14,8 geriledi

Ekonomik güven endeksi bir ayda yüzde 14,8 geriledi

0
852

Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ‘Ekonomik güven endeksi’ Şubat ayında bir önceki aya göre geriledi.

Söz konusu bileşik endeks, Şubat’ta bir önceki aya göre yüzde 14,8 azalarak 83,88 değerinden 71,46 değerine düştü. Endeks, geçen sene Şubat ayında 93,8 değerindeydi. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, hizmet, perakende ticaret, inşaat ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı güven endeksi sonuçlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre, ‘tüketici güven endeksi’ de Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 7 azalarak 71,62 değerinden 66,64 değerine düştü. Hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endeksleri yüzde 3,5 ve yüzde 2,4 düşerek sırasıyla 89,24 ve 106,18 oldu. İnşaat sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,3 azalarak şubat ayında 82,82 değerine düştü. Reel kesim güven endeksi ise yüzde 0,7 azalarak 105,20 değerini aldı.

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanıyor. Endeksin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz