ATSO, İran’da işbirliği protokolü imzaladı

0
827
Alborz TSO ile ATSO arasında işbirliği protokolü imzalandı. Anlaşmaya oda başkanları Davut Çetin ve Rahim Bana Molaie imza attı.

Uluslararası ambargonun kaldırılmasından sonra dünya ticaretinin gündemine oturan İran’ı yakın takibe alan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Alborz Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası ile işbirliği protokolü imzaladı.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Yönetim Kurulu üyeleri Hüseyin Barut ve Ayhan Kızılsavaş ile AB ve Dış İlişkiler Müdürü Burcu Topkaya, İran’da temaslarda bulundu. Ziyaret kapsamında Alborz Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası ile işbirliği protokolü imzalandı.

Çetin başkanlığında, 15-18 Şubat 2016 arasında yapılan ziyaretlerin ilk durağı, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin oldu. Tekin, İran’ın özellikle turizm yatırımları konusunda bir cazibe merkezi olduğunu ve hizmet sektörüne yönelik kurslar açılması konusunda da işbirliği yapılabileceğini belirtti. ATSO Başkanı Çetin de üyelerine yeni pazarlar açmak ve temaslarda bulunmak üzere İran’a geldiklerini kaydederek, “Buradaki büyük ticaret potansiyelinin farkındayız. Ön heyet olarak tasarladığımız bu ziyarette, hangi sektörlerde işbirliği yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Daha sonra da büyük bir Antalyalı işadamı grubuyla tekrar İran’ı ziyaret etme planımız var.” diye konuştu. Çetin, ATSO projeleriyle ilgili olarak da Büyükelçi Tekin’e bilgiler verdi.

Daha sonra İran Ticaret, Sanayi, Madencilik ve Tarım Odası’nı ziyaret eden ATSO heyeti, Başkan Vekili Hosein Pirmozaen ile görüştü. Ortak yatırım imkanları konusunda bilgi alışverişinde bulunulan ziyarette, Alborz Ticaret, Sanayi, Madencilik ve Tarım Odası Başkanı Rahim Bana Molaie de bulundu. Molaie, Alborz eyaletiyle Antalya arasında turizm ve tarım potansiyeli açısından benzerlikler bulunduğunu belirterek, İran’ın en büyük kayak merkezinin Alborz’da olduğunu ve turizm yatırımları konusunda işbirliği yapabileceklerini söyledi.

Ziyaretin sonunda Alborz TSO ile ATSO arasında işbirliği protokolü imzalandı. Anlaşmaya oda başkanları Davut Çetin ve Rahim Bana Molaie imza attı. Çetin, 2011 yılında da İsfahan TSO ile işbirliği protokolü imzaladıklarını hatırlatarak, “Bu imzayla iki oda arasında örnek olacak çalışmalar yapacağız. Hayırlı olsun.” dedi.

Bu arada ziyaret kapsamında, 9. Tahran Uluslararası Turizm Fuarı’na da gidildi. ATSO heyeti, fuarda Antalya’dan ve Türkiye’den ziyaretçilerle fikir alışverişinde bulundu. Sağlık turizmi konusunda uzmanlaşmış firmaların temsilcileriyle de görüşmeler yapıldı. Fuarı değerlendiren Çetin, ilaç sektörünün oldukça gelişmiş olduğu İran ile sağlık turizmi konusunda işbirliği yapılabileceğini kaydetti.

atso_alborzZiyaretin son gününde Alborz TSO’nun davetlisi olarak, Kerec şehrindeki Simin Dasht Sanayi Bölgesi ziyaret edildi. ATSO heyetini Sanayi Bölgesi Başkanı Hasan Khani, Eş Başkanı Hosein Pirmoazen ve Bölge Müdürü Hojat Bahadori Kia karşıladı. 230 sanayicinin ilaç, gıda, sağlık, kozmetik, plastik ve mekanik konularında faaliyet gösterdiği bölge hakkında bilgi alan Çetin ve yönetim kurulu üyeleri, fabrikaları da gezdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz