Açlık sınırında 7 lira 34 kuruşluk gerileme

0
738

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 7 TL gerilerken, bir önceki yıla göre 99 TL artış gösterdi. Son bir ayda 24 TL gerileyen yoksulluk sınırı ise son bir yılda 322 TL arttı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 2016 yılı Mart ayı ‘Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Raporu’nu açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 400 lira 8 kuruş oldu. Bir önceki ay açlık sınırı bin 407 lira 42 kuruş seviyesinde bulunuyordu.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 560 lira 54 kuruş oldu. Yoksulluk sınırı bir önceki ay 4 bin 584 lira 44 kuruş seviyesinde bulunuyordu.

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise aylık bin 738 lira 50 kuruş olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 7 TL gerilerken, bir önceki yıla göre 99 TL artış gösterdi. Yoksulluk sınırı ise son bir ayda 24 TL geriledi ve fakat son bir yılda 322 TL arttı.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında ‘mutfak enflasyonu’ndaki değişim 2016 Mart ayı itibariyle; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,52 oranında geriledi. Yılın ilk çeyreğinde artış oranı yüzde 1,07 olarak gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 7,60 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 13,14 olarak hesaplandı.

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Mart 2016 itibariyle gözlenen değişim ise süt, yoğurt, peynir grubunda; bir önceki aya göre önemli bir değişiklik tespit edilmedi. Ancak süt markalarındaki fiyat hareketliliği dikkat çekti.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıymanın fiyatı bu ay yine gerilerken, kuşbaşı fiyatı aynı kaldı. Bu arada hesaplamada dikkate alınmayan bonfilenin kilogram fiyatının 78 lira 90 kuruş olduğu da dikkat çekti. Tavuk fiyatı aynı kalırken, mevsimi sona ermeye yakın balık fiyatındaki artış devam etti. Balık fiyatı hesaplanırken her zaman olduğu gibi bol ve fiyatı nispeten ucuz olan çeşitlere ağırlık verildi. Yumurta fiyatı bu ay 1 kuruş geriledi. Sakatat fiyatı yine aynı kaldı. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb.) ürünlerinde bazı fiyat değişikliği olmakla beraber ortalamada bir fiyat farklılığı görülmedi.

Bu ay yaş sebze fiyatlarındaki gerileme mutfak harcamasını rahatlattı. Geçtiğimiz ay 3 lira 88 kuruş olarak hesaplanan ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 3 lira 78 kuruş oldu. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 2 lira 46 kuruştan bu ay 3 liraya yükseldi. Hesaplama yapılırken her zaman olduğu gibi pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi. Bu ay ortalama yaş sebze-meyve kilogram fiyatı 3 lira 56 kuruştan olarak hesaplandı.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek fiyatı değişmedi. Aynı grupta yer alan pirinç, makarna, bulgur, un, irmik gibi ürünlerden bulgurun fiyatı artış gösterdi, diğerlerinin fiyatı değişmedi.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve zeytinyağı fiyatı artış gösterdi, margarin ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı kaldı. Zeytin ortalama kilogram fiyatı biraz geriledi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinden ceviz ve fıstık fiyatı biraz geriledi, fındık fiyatı ise arttı. Şeker, bal, reçel ile tuz fiyatı bu ay da değişmedi, pekmez fiyatı biraz arttı. Ancak balda ürün çeşitliliği ve aralarındaki fiyat farkının yüksekliği her zaman ki gibi dikkat çekti. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünleri ile salça fiyatı aynı kalırken, çay ortalama fiyatı ise biraz geriledi. Ihlamur fiyatı yine aynı kaldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz