28 ayın en yüksek ihracat artışı

0
770
TİM, Giresun’da fındık ihracat sezonunu açtı, 28 ay sonra en yüksek ihracat artışını açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ağustos ayında 28 ayın ardından en fazla ihracat artışının gerçekleştirildiğini açıkladı. TİM verilerine göre geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 6,9 artışla 11 milyar 157 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ağustos ayı ihracat verilerini Karadeniz’in fındık diyarı Giresun’da açıkladı. TİM verilerine göre ve mücevher dışındaki altın ihracatı hariç tutularak yapılan hesaplamalarda, Ağustos ayında ihracatın 28 ay aradan sonra yüzde 6,9 oranında en yüksek artış seviyesine ulaşması ihracatçıların yüzünü güldürdü. Ağustos ayında Türkiye genel ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 artışla 11 milyar 157 milyon dolar olurken, 2016’nın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 kayıpla 92 milyar 652 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. 12 aylık süreçte ise yüzde 5 azalışla 140 milyar 906 milyon dolar ihracata imza atıldı.

Otomotiv liderliği bırakmıyor

Sektörel bazda Ağustos ayında en fazla ihracatı yine otomotiv endüstrisi yüzde 23,4 artış ve 1 milyar 680 milyon dolarla gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 612 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 207 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Ağustosta en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 23,4 ile otomotiv, tarım ürünlerinde de yüzde 36,4 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörleri gerçekleştirdi.

İhracat miktar bazında da yükselişini sürdürürken, ağustosta yüzde 29,8 , yılın 8 aylık döneminde de toplamda yüzde 7,8 artış dikkat çekti. Sektörel bazda miktarsal olarak artışta ağustos ayında 20 sektörde yükseliş, 7 sektörde de azalış gözlendi. İhracat pazarlarında da 130 ülkeye ihracatta artış yaşanırken, 102 ülkede gerileme oldu. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke arasında da Almanya’ya 17,4 artış, İngiltere’ye yüzde 1,4 azalış, Irak’a yüzde 4,2 azalış, ABD’ye yüzde 19,6 artış ve Fransa’ya yüzde 8,3 artış gerçekleşti.

AB ülkeleri ihracatı sırtlıyor

En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında da ağustos ayında en büyük ihracat artış oranlarını yüzde 82,9 ile Bulgaristan, yüzde 34,6 ile İsrail ve yüzde 23,6 ile İran elde etti. Ülke grubu bazında ise ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Avrupa Birliği bölgesinde yüzde 12,7 yükseliş meydana gelirken, Okyanusya ülkelerine yüzde 48,9 oranında büyüme dikkat çekti.

Ağustos ayında 52 il ihracatını artırırken, 28 il de düşüş gözlendi. En fazla ihracat yapan 5 il ise şöyle sıralandı:

İstanbul yüzde 4,4 artışla 5 milyar 135 milyon dolar, Bursa yüzde 27,8 büyümeyle 952 milyon, Kocaeli yüzde 2 düşüşle 745 milyon, İzmir yüzde 9,3 yükselişle 697 milyon ve Gaziantep de yüzde 9,6 artışla 576 milyon dolarlık ihracata imza attı. Giresun ihracatı ağustos ayında %137 artış gösterdi. Bu oranla Giresun ilimiz Ağustos ayında ihracatını en hızlı arttıran 6’ncı ilimiz oldu.

İhracatta artış trendi sürecek

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayı ihracat verilerini değerlendirirken gururla birlikte umutlu olduklarını dile getirerek, “Biliyorsunuz, TİM rakamlarında mücevher haricindeki altın ihracatı yer almıyor. Dolayısı ile açıklamış olduğumuz rakamlar ile TÜİK’in altın dahil rakamları farklılık gösteriyor. Buna göre, şunu gururla söyleyebiliriz ki, geçmiş TİM rakamlarına baktığımızda, ağustos ayındaki yüzde 6,9’luk artış son 28 ayın en yüksek ihracat artışıdır.” diye konuştu.

Dünya fındık üretimi ve ihracatının dörtte üçünü ülkemiz gerçekleştiriyor

Giresun’da yeni ürün fındık ihracatı sezonunu Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören ile birlikte açan Büyükekşi Giresun’un ihracatında fındık ve hazır giyim sektörlerinin önemli olduğunu vurguladı. Dünya fındık üretimi ve ihracatının dörtte üçünü ülkemizin gerçekleştirdiğini de dile getirdi. Giresun’un 2015’te 192 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve 2002 yılından bu yana ihracatını tam üç katına çıkardığını hatırlattı.

Hedefimiz ihracatımızı kalıcı ve sürekli bir biçimde artırmak

Türkiye ekonomisinin sağlam makroekonomik temelleri ve hükümetin gerekli tüm tedbirleri almasıyla temmuz ayında yaşanan hain terörist girişimden etkilenmediklerini hatırlatan Büyükekşi, bugün sorunsuz işleyen dinamik bir ekonomiye sahip olduklarını söyledi. Büyükekşi, “Güçlenen siyasi istikrarımız ve milletimizin desteği ile artık daha güçlüyüz. Bölgesel riskleri azaltmak amacıyla hükümetimiz tarafından ihracatımızı artırmaya yönelik atılan tüm adımları büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

Fındık ihracatçısı gelecekten umutlu

Giresun’da ağustos ayı ihracat rakamlarının açıklanmasının yanı sıra fındık ihracat sezonunun açılış töreninde konuşan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç, fındığın Karadeniz bölgesinin her şeyi olduğunu, Türkiye’nin de dünya üretiminde tekel konumunda bulunduğunu dile getirdi. 2009 yılından bu yana fındık fiyatlarının serbest piyasa koşullarında oluştuğunu hatırlatan Sevinç, “Hamburg fındık borsası yok. Dünyada fındık ticaretini, ihracatını, fiyatını biz belirleriz. Fiyatlar serbest piyasa koşullarında arz talep dengesine göre şekillenir. Herkes yanılabilir ama piyasa yanılmaz. Bırakınız bundan böyle her şeyi piyasa belirlesin. Bizim amacımız yüksek üretim yüksek ihracat” diye konuştu.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören de fındık ihracatçılarının pazarlamaya, yüksek kaliteli ürüne, modern üretim tekniklerine, personeline sürekli yatırım yaptığını ve gelecekten umutlu olduklarını belirtti. Gören, “Fındık ihracatına kısa vadeli ve spekülatif olarak değil, uzun vadeli, kalıcı ve sürdürülebilir bir vizyonla bakıyoruz. Sektörümüzün tüm paydaşlarıyla işbirliği ve hedef odaklı çalışmaları sürdürmeliyiz. İyi tarım uygulamalarıyla üretimin modernize edilmesiyle yıllık yüzde 4 oranında büyüme ile 10 yıl içerisinde bir milyon ton üretim seviyelerine ulaşmayı hedeflemekteyiz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz