15 Amerikan şirketi, 94 ülkeyi Türkiye’den yönetiyor

0
1000
2004 yılından bu yana Türkiye ve ABD arasındaki ikili ticaretin ve yatırımların daha da geliştirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdüren Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye/ABFT), 12. kuruluş yıldönümü münasebetiyle, 3 Kasım Perşembe akşamı İstanbul’da bir gala gecesi gerçekleştirdi.

Türkiye’de 54 milyar doların üzerinde yatırımı olan, 135’ten fazla Amerikan şirketini temsil eden Amerikan Şirketler Derneğinin (AmCham Türkiye/ABFT) Başkanı Serra Akçaoğlu, Türkiye’yi bölgesel merkez olarak kullanan 15 üye şirketin, 94 ülkeyi Türkiye’den yönettiğini belirtti.

2004 yılından bu yana Türkiye ve ABD arasındaki ikili ticaretin ve yatırımların daha da geliştirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdüren Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye/ABFT), 12. kuruluş yıldönümü münasebetiyle, 3 Kasım Perşembe akşamı İstanbul’da bir gala gecesi gerçekleştirdi. Gala gecesine, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, ABD Büyükelçisi John R. Bass, ABD Başkonsolosu Jennifer L. Davis, Dow Chemical Company Global Başkanı ve CEO’su Andrew N. Liveris ile Türk iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Galada bir konuşma yapan TC Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Türkiye’de 2002’de yabancı sermayeli şirket sayısı sadece 5 bin 600’ken şimdi bu sayının 50 bini geçtiğini vurguladı. ABD’li şirketlerin Türkiye için büyük önem taşıdığını söyleyen Ermut, “2002’den sonra ABD’den toplamda 11 milyar dolar geldi. Bu önemli bir rakam ama yeterli değil” diye konuştu. Ermut, geçen yıl bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin yüzde 32’lik artışla 16 milyar dolarlık yatırım çektiğini sözlerine ekledi.

90 bin istihdam, 12 milyar TL vergi

Galanın açılış konuşmasını yapan Amerikan Şirketler Derneği Başkanı ve Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, derneğin Türkiye’de 54 milyar doların üzerinde yatırımı olan, 90 bin kişiye yakın istihdam yaratmış ve her yıl 12 milyar TL’nin üzerinde vergi ödeyen 135’ten fazla Amerikan şirketini temsil ettiğine dikkat çekti.

Akçaoğlu: “Amerikan Şirketler Derneği üyesi olan şirketlerin, ülkemizde açmış oldukları inovasyon merkezleri, üretim tesisleri ve fabrikalar ile Türkiye’de uzun vadeli yatırımlar gerçekleştirmekte olduklarını memnuniyetle gözlemlemekteyiz. Amerikan Şirketler derneğinin birçok üyesi bölgesel merkezlerini de Türkiye’ye taşımış bulunuyor. Türkiye’yi bölgesel merkez olarak kullanan 15 üye şirketimiz, 94 ülkeyi Türkiye’den yönetiyor.” dedi.

Akçaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ve ABD arasındaki ikili ekonomik ve ticari ilişkilere baktığımızda, bu alanda hayata geçirebileceğimiz çok daha güçlü bir potansiyelin bulunduğunun farkındayız.”

Bu kapsamda özel sektör temsilcilerine de büyük rol düştüğünün bilincinde olduklarını vurgulayan Akçaoğlu, “Amerikan Şirketler Derneği olarak, ikili ticari ilişkiler ve yatırım ortamını daha da güçlendirerek ülke ekonomisine katkı sunma misyonumuzu sürdürmekteyiz.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz