10.7 C
Ankara
Pazar, Mart 24, 2024

Zeytinoğlu: “AB’ye tam üyelik hedefi nihai hedef olmaya devam etmeli”

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

AB ile ilişkilerin karşılıklı fayda ekseninde olumlu bir rotaya sokulması gerektiğini belirten İKV Başkanı Zeytinoğlu, tam üyelik hedefinin de nihai hedef olmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Mevlut Çavuşoğlu’nun Brüksel ziyareti vesilesiyle Türkiye’nin AB sürecindeki son gelişmeleri yorumladı. Başkan Zeytinoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve AB büyükelçileri ile gerçekleştirdiği toplantılara dikkat çekti ve AB ile ilişkileri rayına oturtma ve hızlandırma çabalarının takdirle karşılanması gerektiğini söyledi. Başkan Zeytinoğlu, son yıllarda oldukça zorlu bir sürecin yaşandığı Türkiye-AB ilişkilerinin Türkiye açısından stratejik olduğu kadar ekonomik ve ticari açıdan da son derece önemli olduğunu belirtti. İlişkilerin karşılıklı fayda ekseninde olumlu bir rotaya sokulması gerektiğini belirten İKV Başkanı Zeytinoğlu, tam üyelik hedefinin de nihai hedef olmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan Zeytinoğlu, AB’nin lider ülkesi Almanya’daki gelişmeleri de yorumladı ve Başbakan Merkel’in Partisi CDU’nun Başkanı olarak seçilen Armin Laschet’in Merkel’in ılımlı merkez çizgisini devam ettirecek bir siyasetçi olmasının olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.  Başkan Zeytinoğlu, bu hafta içinde gerçekleşen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Türkiye ziyaretinin karşılıklı diyaloğun gelişmesi için olumlu bir başlangıç olduğunu belirtti. Başkan Zeytinoğlu sözlerine şöyle devam etti:
​​​​​​​
“2021 AB ile ilişkiler açısından umutlu başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmeleri ve AB’nin stratejik hedef olduğuna dair açıklamaları AB’nin tekrar bir öncelik olarak ön plana çıkmakta olduğunu gösteriyor. Doğu Akdeniz’de tansiyonu azaltmaya yönelik adımlar ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın ziyareti, diplomasinin bu sene AB ile ilişkilerde daha belirleyici olacağına işaret ediyor. Ben diyorum ki sadece 2021 değil, bundan sonraki her yıl AB yılı olsun. Son zamanlarda AB sürecinde önemli zemin kaybı yaşadık. Bunu geri kazanmak ve gümrük birliğinin güncellenmesi, vize serbestliği ve mülteci işbirliği başta olmak üzere ilişkilerdeki tıkanıklığı aşmak gerekiyor. Tabi bunlar tam üyeliğin yerini alacak süreçler olarak değil, tam üyeliğe giden süreci kolaylaştırıcı adımlar olarak düşünülmeli. Ekonomi yönetiminde atılan reform adımları, yargı ve demokratikleşme alanındaki siyasi reformlar hızlandırılarak Türkiye’nin AB yönelimi sürekli hale gelmeli. 2000’li yılların başında bunu yapmıştık. Yine yapabiliriz. Özellikle vize serbestliği sürecinde 72 kriterden kalan 6 kriterin yerine getirilmesi için çalışmalar hızlandırılmalı. Somut reform adımlarının atılması AB’nin Türkiye’ye yönelimini de olumlu yönde etkileyecektir. Almanya’da Başbakan Merkel’in partisi CDU’nun yeni Başkanı olarak seçilen Armin Laschet, Merkel çizgisini devam ettirecek ve partinin daha da sağa kaymasını önleyecek bir siyasetçi. Özellikle göçmenlere yakın ve ılımlı yaklaşımı ile dikkat çekiyor. Bu da Türkiye için bir şans. Almanya Türkiye’nin AB’deki en önemli partneri. Bu açıdan Almanya ile ilişkileri yakın tutarak, bunun AB sürecine de olumlu yansımaları olacağını dikkate alarak 2021’nin ve bundan sonraki her yılın AB yılı olmasını diliyoruz”.

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...