Tarihi seçimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı

0
745
Tarihi seçimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı

16 Nisan referandumunun ardından dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde oyların yüzde 52.55’ini alan Recep Tayyip Erdoğan, seçimi ilk turda kazandı. Seçim sonuçlarına ilişkin olarak AK Parti Genel Merkezi’nde balkon konuşması yapan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, “Bu seçimin galibi demokrasidir, millî iradedir, milletimizin kendisidir. Bu seçimin galibi 81 milyon vatandaşımızın her bir ferdidir” dedi.

16 Nisan Referandumu’nda Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş kararı alan Türkiye, 24 Haziran’da tarihi bir seçimi geride bıraktı. Türkiye’nin, 1923’ten beri uygulanan parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne sistemine resmen geçişini sağlayan seçimler sonucunda, yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı oyların yüzde 52,55’ini alan Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Seçimde Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yarışan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce yüzde 30.67 oy alırken, HDP adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8.36, İYİ Parti adayı Meral Akşener yüzde 7,33, Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu yüzde 0.89, Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek ise yüzde 0.2’de kaldı.

İstanbul’da oyunu kullanan ve seçim sonuçlarına ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Ankara’ya geçerek AK Parti Genel Merkezi’nde bir balkon konuşması yaptı. Erdoğan konuşmasında, “Bu seçimin galibi demokrasidir, millî iradedir, milletimizin kendisidir. Bu seçimin galibi 81 milyon vatandaşımızın her bir ferdidir. Türk siyasi tarihinin en yüksek katılımlı serbest seçiminde sandığa giderek, bu demokrasi şölenine katılan tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, dünyanın pek çok yerinde seçimlerin, Türkiye’dekinin yarısını bile bulmayan katılımlarla yapıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletinin; sandığa, sandıkta tezahür ettirdiği iradesine sahip çıkarak, demokrasiye ve onun ayrılmaz bir parçası olan haklarına ve özgürlüklerine ne kadar önem verdiğini bu seçimde tekrar gösterdiğini vurguladı.

“Milletimizin sandıkta partimize verdiği mesajı aldık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Şunu da açıkça ifade etmek isterim ki, milletimizin sandıkta partimize verdiği mesajı aldık. Önümüzdeki dönem milletimizin karşısına, tüm bu eksiklerimizi tamamlayarak çıkacağımızdan emin olunuz. AK Parti’yi milletimizle kurduk, bugüne kadar milletimizle getirdik. Bugünden sonra da gözümüz ve kulağımız yine milletimizde olacaktır. Hemen yarından itibaren milletimize verdiğimiz sözleri yerine getirmek için koşturmaya başlıyoruz. Yeni yönetim sistemimizle ilgili hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamlamıştık. Televizyonlarda herhâlde dinlediniz, takip ettiniz. Meclis toplanıp Cumhurbaşkanlığı yeminimizi yapana kadar, bu çalışmaları tekrar gözden geçirecek ve kemale erdireceğiz. Yemin töreninin hemen ardından da bakanlarımızı, bürokratlarımızı belirleyip programımızı uygulamaya başlayacağız. Türkiye’nin kaybedecek tek bir anının dahi olmadığı bilinciyle, gece gündüz çalışacağız.”

Türkiye’nin, bir demokrasi imtihanını daha, tüm dünyaya örnek olacak şekilde geride bıraktığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin sandıkta tercihini, 16 yıldır olduğu gibi bu defa da kavgadan yana değil hizmetten yana kullandığını belirtti.

Meclis’te 600 vekil

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte gerçekleştirilen 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin kesin olmayan sonuçlarına göre yeni dönemde TBMM’de yer alacak 600 milletvekili de belli oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 293, CHP 146, HDP 67, MHP 50, İYİ Parti 44 milletvekili ile TBMM’de temsil edilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz