Rusya’yı üç yıl daha kriz bekliyor

0
807

Rusya Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı ülkede yaşanan krizin en az 3 yıl daha devam edeceğini bildirdi.

Bakanlığın hazırladığı 3 yıllık Rusya sosyal-ekonomik gelişimi tahmin taslağında düşük petrol fiyatlarının, Batı yaptırımlarının ve Rusya’nın karşı yaptırımlarının devam edeceği öngörülüyor.

Rus Vedomosti gazetesinin haberine göre Bakanlık, petrol fiyatlarının hem tahmin raporları hem de bütçe için temel koşul olduğunu varsayıyor ve varil petrol fiyatlarının önümüzdeki dört yıl boyunca 50 doların altına düşmeyeceği öngörüsünde bulunuyor. Bakanlığın oluşturduğu taslakta, 2016 yılı petrol fiyatları için 35 dolar, sonraki üç yıl için ise sırasıyla 40, 45 ve 45 dolar tahmini yer alıyor. Ayrıca petrol fiyatlarının tahminlerin 10 dolar daha altında olabileceği uyarısı yapılıyor.

Vedomosti’ye göre bir devlet yetkilisi bakanlığın oluşturduğu taslakla ilgili, “Bunlar daha tahmin değil, sadece bazı müzakere konuları.” sözlerini kullandı. Bir başka federal yetkili ise “Maliye Bakanlığı, 25, 30 ve 40 dolar olmak üzere üç farklı petrol fiyatı için ayrı bütçeler oluşturdu.” şeklinde açıklamada bulundu.

Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı, gelecek 4 yıl boyunca dış şartların Rusya için değişmeyeceğini ve Rusya’nın 2016 bütçe politikasında alınan kararların korunacağını öngörüyor. Bakanlık, sermaye piyasasına erişimin sınırlı olmasından dolayı 2016 yılında 35 milyar dolar olan sermaye çıkışının da buna bağlı olarak 2019 yılında 15 milyar dolara düşeceği tahmininde bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz