Kuraklıkla boğuşan Swaziland’a gıda yardımı

0
713
Photo: thirstproject.org

Şubat ayında “ulusal afet” ilan eden Swaziland Krallığı’na Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Programı (WFP)  tarafından gıda yardımı yapıldı.

WFP ülke direktörü Alberto Mendes, “kırsal kesimler gelecek hasat dönemi Nisan’a kadar açlıkla boğuşmaya devam edecek” dedi.

Mendes açıklamasına şöyle devam etti: “Şu anda hükümet ve yardım kuruluşları ile beraber çalışıyoruz, ama faaliyetlerimize devam edebilmemiz için daha fazla desteğe ihtiyacımız var.”

Swaziland İzleme ve Değerlendirme Komitesi, nüfusun üçte birine denk gelen 350 bin insanın acil gıda yardımına ihtiyaç duyduklarını rapor etti.

WFP’den yapılan açıklamada, ilk dağıtımların kuraklıktan en çok etkilenen yaklaşık 78 bin insana ulaştırılacağı ifade edildi. WFP’nin Swaziland’da, gelecek hasat mevsimine kadar 150 bin insana gıda yardımı yapmayı planladığı ifade edildi.

Ulusal Afet Yönetimi Ajansı Genel Direktörü Russell Dlamini ise açıklamasında, “ Swaziland hükümeti kuraklık sonucu oluşan felaketlerin farkındadır. BM Gıda Programı’nın yardımlarını memnuniyetle karşılamaktadır ve acil yardımlar için 10 milyonluk bütçe ayırmıştır” dedi.

WFP Swaziland’a şu ana kadar ülkede 2,8 milyon dolarlık gıda yardımında bulunurken, acil olarak 10 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Swaziland hükümeti geçtiğimiz Şubat ayında “ulusal afet” ilan etmiş, temel besin maddeleri yardımları için 85 milyon dolar bütçe ayırdığını ilan etmişti. Öte yandan rakamın ancak 24 milyon doları tedarik edilmiş durumda.

Başta okyanus ısısını 2 derece yükselten El Nino felaketinin sebep olduğu kuraklığın iki yıldır etkili olduğu Swaziland’ta çiftçiler iki kez ekim yapmasına rağmen ürün alamadı. Tarlaya ekilen bitkilerin daha toprak yüzeyine çıkmadan çürüdüğü gözlendi.

Yağışların azalması ile nehirler kurudu ve su kaynakları yüzde 50 azaldı. Dünyanın en fakir ülkelerinden olan Swaziland’da temel besin ürünü olan mısırın fiyatı iki katına çıktı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz