19 C
Ankara
Salı, Nisan 9, 2024

İran’a uygulanan ambargolar kalkıyor

Okumalısınız!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) İran’ın nükleer anlaşma kapsamında gerekli adımları tamamladığını onayladığını duyurmasının hemen ardından bir toplantı düzenleyen İran Dışişleri Bakanı Zarif ve AB Yüksek Temsilcisi Mogherini, İran’a uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırıldığını duyurdu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran’ın 14  Temmuz’da kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine  getirdiğini onayladı.

UAEA’dan yapılan açıklamada, İran’a uygulanan yaptırımların  kaldırılmasına yol açacak nihai raporu üye ülkelere gönderdiğini duyurdu.

İran’ın, nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli  adımları tamamladığı belirtilen açıklamada, raporun UAEA Yönetimi Kurulu üyeleri  ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gönderildiği kaydedildi.

amano1UAEA Başkanı Yukiya Amano rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “İran ve UAEA ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor. Bugün uluslararası camia için önemli bir gün ve ben bunu gerçekleştirenleri özellikle İran, 5+1 ülkeleri ve UAEA yönetim kurulunu bundan dolayı tebrik ediyorum” dedi.

Kararın ardından dün bir araya gelen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yaptıkları ortak açıklamada, İran’a uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırıldığını söylediler.

Açıklamada, İran aleyhinde BM Güvenlik Konseyi ambargolarının ve daha önce var olan 7 kararın ortadan kalktığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, nükleer anlaşma çerçevesinde varılan anlaşma çerçevesinde AB ve ABD’nin nükleer programla ilgili ambargolarının da ortadan kaldırıldığı bildirilerek, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın tam olarak uygulanması için İran ve 5+1 tarafından oluşturulacak ortak komisyonun çalışmalarının destekleneceği ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de bir açıklama yayınlayarak; ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının kaldırılacağını kaydetti. Kerry,  “Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın 5. Maddesi’nin 17.1-17.5 bölümlerinde belirtilen  ABD’nin yaptırımlarına bağlı taahhütler şu anda yürürlüğü girmiştir” ifadesini  kullandı.

 

 

 

 

 

 

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...