G7 zirvesi başladı

0
892
G7 Zirvesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 300 kilometre güneybatısındaki Kashikojima Adası'nda başladı. Bu yıl 42'incisi düzenlenen zirvenin ev sahipliğini 8 yıl aradan sonra tekrar Japonya yapıyor.

G7 ülkeleri, Japonya’nın ev sahipliğinde Kashikojima Adası’nda bir araya geldi. Ekonomi ve ticaret maddelerinin öne çıkacağı zirvede, Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri, terörle mücadele ve mülteci problemi gibi önemli gündem maddeleri ele alınacağı bildirildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından ilan edilen dünyanın 7 büyük ekonomisine sahip ABD, Almanya, Japonya, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya’nın bir araya geldiği G7 Zirvesi, Japonya’nın başkenti Tokyo’nun 300 kilometre güneybatısındaki Kashikojima Adası’nda başladı. Bu yıl 42’incisi düzenlenen zirvenin ev sahipliğini 8 yıl aradan sonra tekrar Japonya yapıyor. İki gün sürecek zirvede; ekonomi, Kuzey Kore’nin nükleer programı, Çin’in Güney Çin Denizi’nde hak iddia etmesi, terörle mücadele, mülteci sorunu, petrol fiyatlarındaki düşüş, Rusya-Ukrayna meselesi, iklim değişikliği ve enerji, dış politika konularının ele alınması bekleniyor.

Japonya Başbakanı Abe’den global ekonomik kriz uyarısı

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 2008 yılında 613 milyar dolar borcu ile ABD’nin en büyük iflasını meydana getiren Lehman Brothers Inc. yatırım bankasının iflasını açıklamasıyla ortaya çıkan kriz büyüklüğünde yeni bir krizin çıkması konusunda gruba üye 7 ülkeye uyarıda bulundu.

Nikkei Gazetesi’nin haberine göre Abe “Lehman ölçekli bir krizin yeniden ortaya çıkabileceği” uyarısını, küresel piyasalarda emtia fiyatlarının hareketlerinin 2014’ten bu yana yüzde 55 olduğuna dikkat çekerek anlattı.

Abe ayrıca, Lehman ölçeğinde bir kriz ve büyük bir doğal afet çıkmaması halinde, satış vergilerinin planlandığı gibi gelecek yıl Nisan ayında yüzde 8’den yüzde 10’na çıkacağına yönelik söz verdi.

AB Konsey Başkanı Tusk’tan mülteci krizini çözmeye yönelik çağrı

G7 Zirvesi’ne katılan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın sanayi ülkelerinden global mülteci krizinin çözümüne yönelik destek istediği belirtildi. Ülke liderlerini söz konusu krizi çözmeye yönelik katkı sağlamaya çağıran Tusk, uluslararası toplumun mülteci krizini kabul etmesi ve dayanışma içerisinde olması gerektiğini vurguladı. Tusk ayrıca, Avrupa’nın da bu konuda yalnız bırakılmaması gerektiğini kaydetti.

Çin’den G7 ülkelerine uyarı

Öte yandan Çinli mevkidaşı Wang Yi, Güney Çin Denizi konusunda tansiyonu artıran açıklamalar yapılmaması konusunda G7 ülkelerini uyardı.

Çin’de yılın sonuna doğru düzenlenecek G20 Zirvesi’ne ilişkin yaptığı basın toplantısında Wang, söz konusu bölge hakkında yapılacak görüşmelerin tarafsız olması gerektiğini belirtti.

Dünya liderleri Japonya’da

ABD Başkanı Barack Obama Uzakdoğu gezisine Vietnam’dan başlamıştı. Burada Obama, Vietnam’a uygulanan 50 yıllık silah ambargosunun tamamen kaldırılacağını duyurmuştu. Obama, 3 günlük Vietnam ziyaretinin ardından dün Japonya’ya G7 Zirvesi’ne katılmak üzere geldi. Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin ev sahipliğinde yapılan ülkenin tatil beldesi İse-Şima’da bölgesindeki zirveye ayrıca, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın yanı sıra Sri Lanka Cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena ve Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc davetli olarak katılıyor. Zirvenin güvenliğini sağlamak için ise 23 bin polisin görevlendirildiği açıklandı.

İlk kez bir ABD başkanı, Hiroşima’yı ziyaret edecek

Öte yandan, G7 Zirvesi’ne katılan Obama’nın Japonya Başbakanı Abe ile de ikili görüşme yapması bekleniyor. Cuma günü Chūgoku bölgesinin en büyük şehri Hiroşima’ya görevi başındayken ilk giden ABD Başkanı olacak Obama, ülkesinin 1945 yılında attığı atom bombası nedeniyle özür dilemeyeceğini, konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini söylemişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz