FAO, mültecilere daha fazla yardım talep ediyor

0
542
FAO Genel Direktörü Graziano da Silva, Uganda’nın Güney Sudan sınırına yakın Adjumani bölgesinde iki mülteci yerleşim birimini -Agojo ve Mungula 1- ziyaret etti.

Uganda’nın kuzeyindeki mülteci yerleşim alanlarını ziyaret eden Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü José Graziano da Silva ülkedeki mülteci krizine sürdürülebilir bir müdahale için daha fazla kaynak çağrısında bulundu.

FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, şefkatli sığınmacı politikası çerçevesinde mültecilerin barınması ve çiftçilik yapması için toprak tahsis eden Uganda Hükümeti’ne FAO’nun desteğini teyit etti.

Graziano da Silva “Uganda’nın mülteci modeli dünyaya bir örnek. Kaynakların bu çabanın desteklenmesi için harekete geçirilmesi hayati derecede önemli. Böylece mülteciler gıda yardımına dayanmak yerine daha kısa sürede kendileri için gıda sağlayabilir. Yine böylece mülteciler ve ev sahibi topluluklar açlık ve yoksulluğun üstesinden gelmek için gerçek bir fırsata sahip olabilir.” şeklinde konuştu. FAO Genel Direktörü “Uganda sadece gıda ve toprak vermiyor aynı zamanda umut veriyor.” diye ekledi.

1 milyondan fazla Güney Sudanlı mülteci Uganda’ya geçti

Uganda dünyada en hızlı büyüyen mülteci krizine ev sahipliği yapıyor. Geçen yılın temmuz ayından bu yana 1 milyondan fazla Güney Sudanlı mülteci Uganda’ya geçti.  Mülteciler büyük ölçüde kadınlar ve gençlerden oluşurken bu kişiler tarım veya hayvancılık toplumlarından geliyor.

Graziano da Silva Uganda’nın Güney Sudan sınırına yakın Adjumani bölgesinde iki mülteci yerleşim birimini -Agojo ve Mungula 1- ziyaret etti.

Genel Direktör, Agojo’da binden fazla mülteci ve ev sahibi topluluk hane halkına bitki ve sebze tohumu dağıtılmasına yardım etti.  Bu destek ailelerin beslenmesini geliştirecek ve fazla üretimin satılmasıyla gelir yaratacak. Graziano da Silva Mungula 1’de ise mülteci ve ev sahibi topluluk hane halklarına bitki ve hayvanları için güvenilir su kaynağı sağlayacak bir mikro-sulama projesinin açılışı yaptı.

“İnsanlar gönüllü olarak mülteci olmayı seçmiyor.”

Graziano da Silva mülteci yerleşimlerini ziyaret etmeden önce Uganda Başbakanı Dr. Ruhakana Rugunda ile görüştü. Rugunda “İnsanlar gönüllü olarak mülteci olmayı seçmiyor. Kardeşlerimize umut vererek yardım etme sorumluluğumuz var çünkü bugün onların başına gelmiş ama durum yarın değişebilir.” diye konuştu.

Yeni bir müdahale planı çerçevesinde FAO çabalarını mülteci ve yerel halka geçim yolu sağlama yardımı üzerine yoğunlaştırıyor. Plan; gıda ve hayvan üretimi, beslenme, çevrenin korunması ve Hükümete teknik desteğin geliştirilmesi üzerine odaklanıyor.

Genel Direktörün ziyareti BM Genel Sekreteri’nin Haziran ayında donör toplumlara yaptığı mültecilere müdahale desteğini genişletme çağrısından sonra gerçekleşti. 2017-2020 döneminde mülteci ihtiyaçlarına cevap verebilmek için Uganda yıllık 2 milyar Amerikan dolarına ihtiyaç duyuyor. Donörler şimdiye kadar 358 milyon Amerikan doları yardım taahhüdünde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz