Ana Sayfa Haber Dünya Çin’in iki ülke ile imzaladığı anlaşmalar yürürlüğe girdi

Çin’in iki ülke ile imzaladığı anlaşmalar yürürlüğe girdi

0
841

Çin’in Güney Kore ve Avustralya ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları 20 Aralık 2015 tarihi itibariyle resmen yürürlüğe girdi.

Çin, dünya ticaretindeki hamlelerine bir yenisini ekledi. Çin’in şu ana kadar başka bir ülkeyle imzaladığı, en büyük ticaret hacmini içeren ve en geniş kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması olan Çin-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması (STA), Avustralya STA’sı ile birlikte aynı gün yürürlüğe girdi.

Çin – Güney Kore anlaşması yürürlüğe girer girmez, ilk aşamada vergi düşüşü uygulanacak, 1 Ocak 2016’da ise ikinci aşama vergi düşüşü gerçekleştirilecek. En fazla 20 yıl içinde, Çin’deki sıfır vergi uygulanacak ürünler, listenin yüzde 91’ni, ithalat hacminin yüzde 85’ini bulacak. Güney Kore’de sıfır vergi uygulanacak ürünler ise listenin yüzde 92’sini, ithalat hacminin yüzde 91’ini oluşturacak.

Bu yılın Haziran ayında imzalanan anlaşma hakkında Güney Kore Ticaret Bakanlığı bir açıklama yayınlamış ve anlaşmanın ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sını (GSYH) yaklaşık 1 puan artıracağı ve uygulama sonrasındaki 10 yılda ülkede 50 binden fazla kişiye iş imkanı sağlanacağı belirtilmişti.

Çin-Avustralya Serbest Ticaret Anlaşması ise kargo, hizmet ve yatırım gibi 10’dan fazla alanı kapsıyor. Anlaşmaya göre, iki tarafın ithalat hacminin yüzde 85,4’ünü oluşturan ürünlerine, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte sıfır vergi uygulanmaya başlandı.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz