Çin, vergisiz mağaza sayısını arttırıyor

0
784
Yeni açılan vergisiz mağazalarda mallar arasında içki, sigara, makyaj, saat, gözlük, valiz, mücevher ve bebek maması gibi ürünler yer alıyor.

Çin vatandaşlarının ülke içinde ithal malları satın almasına kolaylık sağlamak için Çin’in bazı sınır kapılarında 19 vergisiz mağaza açıldı.

Çin Ticareti Geliştirme Araştırma Merkezi’nden Araştırmacı Zhao Ping, sınır kapılarında vergisiz mağazaların açılmasının birçok avantaja sahip olduğunu bildirdi. Araştırmacı Zhao Ping, Çin Radyosu Türkçe yayınına bu konuda şunları kaydetti:

“Birçok kişi, geçen birkaç yıl içindeki gelişmelerden hareket ederek Çin’deki vergisiz mağazaların diğer ülkelere göre fiyat avantajına sahip olduğunu savunuyorlar. Mesela, makyaj ürünleriyle tütün ve içki gibi malların fiyatları batılı ülkelerinkiyle hemen hemen aynı seviyede. Nitekim birçok tüketici, mal kalitesi açısından Çin’deki bu mağazalara son derece güveniyor. Bu nedenle bu kez 19 vergisiz mağazanın açılması, tüketim eğilimini karşılarken, fiyat avantajını koruyabildi. ”

Çin vatandaşlarının son yıllardaki ülke dışı seyahatlerinde büyük artış yaşandı. 2016 yılında Bahar Bayramı tatili süresince yabancı ülkelerde gezi yapan Çin vatandaşı sayısı 6 milyona ulaşacağı tahmin edildi. Çin vatandaşlarının dış gezilerindeki harcamaları yüksek seviyede korundu. Bu nedenle başlangıçta Çin’in en büyük döviz kaynağı olan turizm, şimdi ise dış ticaret açığına yol açabilen başlıca unsurlardan biri haline geldi. Bu sorunu çözmek için de Çin’deki ilgili kuruluşlar harekete geçti. Yani, Çin ziyaretçilerinin yabancı ülkelerde yaptığı harcamaları kendi ülkesinde yapmaya yönlendirmeye çalıştı. Yeni açılan 19 vergisiz mağaza genel olarak havalimanlarında, kara ve su sınır kapılarında yer aldı. Çin Ticareti Geliştirme Araştırma Merkezi’nden Araştırmacı Zhao Ping, yeni vergisiz mağazaların açılmasının mevcut tüketicilerin ihtiyaçlarını temel olarak karşılayabileceğini kaydetti. Araştırmacı Zhao Ping bu konu şunları kaydetti:

“Çin’de vergisiz mağazalar daha önce genel olarak Beijing, Shanghai ve Guangzhou gibi büyük kentlerde açıldı. Yeni açılan 19 vergisiz mağazaysa genel olarak Çin’in orta ve batısında yer aldı. Bunların çoğu uluslararası havalimanlarında açıldı. Mağaza büyüklüğüyle tüketim boyutuna bakıldığında, bu mağazaların getirdiği arz-talep ilişkisi nispeten rasyonel seviyede kaldı. ”

Bilindiği üzere, yeni açılan vergisiz mağazalarda mallar arasında içki, sigara, makyaj, saat, gözlük, valiz, mücevher ve bebek maması gibi ürünler yer aldı. Bu mallara, gümrük vergisi, ihracat kategorisinde katma değer vergisi ve tüketim vergisinin muafiyeti uygulanacak. Kurala göre, bu vergisiz mağazalarda kişi başına alım sınırı, 8 bin Yuan olacak.

Yeni açılan vergisiz mağazalar, Çinli ziyaretçilerin yerli ürün alımlarının artmasına yardımcı olacak. Ancak Çinli ziyaretçilerin alışveriş kanalları yine de sınırlı kalıyor. Araştırmacı Zhao Ping Çinli ziyaretçilerin yerli ürün alımını artırabilen daha fazla kanalların aranması gerektiğini vurguladı. Zhao Ping bu konuda şunları kaydetti:

“Sınır ötesi e-ticaret platformu günden güne iyileştirilmekte. Gümrük kolaylığı giderek artmakta. Ünlü markaların ürünlerinin satıldığı indirimli mağazaların sayısı çoğaldı. Bu elverişli rekabet ortamı çerçevesinde, tüketim maliyeti daha da düşürülmeli, hizmet kalitesi yükseltilmeli. Böylece tüketicilere daha güzel bir alışveriş deneyimi sağlanmış olacak.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz