Bayer’den şeffaflık girişimi

0
426
Bayer’den şeffaflık girişimi

Alman kimya firması Bayer, kullanıma açtığı yeni internet sitesi “şeffaflık girişimi” ile ürünlerinin güvenlik verilerini Avrupa Birliği tüketicileri ile paylaşarak sektöre yeniden güven kazandırmayı amaçladığını açıkladı.

Alman kimya firması Bayer geçen hafta kullanıma açtığı yeni internet sitesi şeffaflık girişimi ile ürünlerinin güvenlik ile ilgili bilgilerini erişime açık hale getirdi.

Tarım koruma ürünleri dünya genelinde en detaylı araştırılan ve katı şekilde denetlenen ürünler arasında olmasına rağmen bu ürünleri üreten kimya firmalarının verileri yetkili otoriteler dışındaki kimseler nadiren erişebiliyor. Bayer, internet sitesinde, bu durumun “kamu güveni oluşturmada bir engel” teşkil ettiğini ve bilginin şeffaflığı konusunda kamu talebinin arttığını belirterek, “güvenlik ile ilgili bilgilere daha iyi erişim sağlama konusunda liderlik etmeyi” amaçladığını açıkladı.

Bayer fiması kayda değer sayıda etken maddenin güvenliği ile ilgili çalışmaların özet raporlarının yeni internet sitesinde erişime açacak. Bayer aynı zamanda böcek ilacı imidacloprid’den başlayarak ürünlerin güvenlik ile ilgili çalışma raporlarına da erişim sağlayacak. Ayrıca ilave bilgiler de video, info-grafikler gibi materyaller aracılığıyla internet sitesinde kamu ile paylaşılacak.

Bayer Tarım Ürünleri Bölümü Ar-Ge Başkanı Adrian Percy; “Bir zamanlar gizli olan bilgileri paylaşarak güven oluşturacak şekilde kamu ile bilim camiamız arasında iletişimi sağlamayı ve şeffaflık oluşturma arzumuzu göstermeyi umut ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Güvenlik verilerinin paylaşımının devamı gelecek bir süreç olduğunu belirten Percy; “İlk aşamada 20 etken maddenin ve bazı örnek ürünlerin çalışma özetleri internet üzerinden erişime açık olacak. Bunların sayısı zamanla artacak. (Bu girişim ile) Bayer tarım ürünlerinin güvenliği konusunda mantığa dayalı ve bilimsel temelli bir iletişim geliştirmeyi arzu ediyor.” dedi.

Gidişatı değiştirme çabası

Dünyada en yaygın şekilde kullanılan kimyasal tarım ilacı glifosatın, Kasım ayında Avrupa Birliğinde kullanımına beş yıl süre ile yeniden izin verilmesi, Avrupa’da gıda güvenliği konusunda tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Ürünlerin kullanımına izin verilmesi sürecinde bilimsel çalışmalara, işletmelerin gizlilik ilkeleri nedeniyle erişimin sınırlı olması tepkilere neden oldu. Kimya endüstrisi şeffaflıktan uzak olmakla oldukça eleştirildi.

Günümüzde Avrupa Birliği tüketicilerinin sektöre güveninin oldukça az olduğunu belirten Bayer Yasal Düzenleme Politika ve Uyum Başkanı Dr. Klaus Kunz, Euractiv internet haber sitesine; “Bu girişim ile Bayer bu trendi tersine çevirmeye yardımcı olmayı amaçlıyor.” açıklamasında bulunundu.

Kunz bu girişim ile tüketicilerin çabuk ve kolay bir şekilde güvenlik ile ilgili verileri anlayabileceğini açıkladı. Kunz aynı zamanda şirketin gizli bilgileri korurken aynı zamanda şeffaf olabilmesi adına üretim detaylarının değil sadece ürünlerin güvenlikleri ile ilgili verilerin paylaşılacağını belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz