14 C
Ankara
Çarşamba, Nisan 10, 2024

Balık ticaretini anlamak: Agadir’e hazırlık

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Küresel balık ticaretinde önem arz eden pek çok konu 22-26 Şubat tarihleri arasında Fas’ın Agadir şehrinde gerçekleştirilecek olan 15. FAO Balık ve Su Ürünleri Komitesi (COFI) Balık Ticareti Alt Komitesi toplantısında masaya yatırılacak.

Balık ve balık ürünleri dünya çapında en fazla ticareti yapılan gıdalar arasında yer alıyor. Pek çok ülke için balık ihracatı ulusal ekonomilerinin önemli bir parçasını oluşturuyor.

2015 yılı tahminleri uluslararası balık ticaretinin 2014 yılında ulaşılan 144 milyar dolar seviyesinden 130 milyar dolara düştüğü yönünde. Her ne kadar son iki yılda balık ticareti miktar olarak belli bir seviyeyi korumuş olsa da kur dalgalanmaları mali bir düşüş sergilenmesine neden oluyor.

Günümüzde balıkçılık sektörü faaliyetlerini giderek globalleşen bir çevrede gerçekleştiriyor; balıklar bir ülkeden üretilip, ikinci bir ülkede işlenip, üçüncü bir ülkede tüketilebiliyor.

Bu dinamik koşullar beraberinde fırsatları da getirirken aynı zamanda hem deniz ürünleri sektörünün hem de politikacıların karşısına pek çok zorluk da çıkarıyor.

Balık ticaretinde önem arz eden pek çok konu 22-26 Şubat tarihleri arasında Fas’ın Agadir şehrinde gerçekleştirilecek olan 15. FAO Balık ve Su Ürünleri Komitesi (COFI) Balık Ticareti Alt Komitesi toplantısında masaya yatırılacak.

FAO Balık Ticareti Alt Komitesi toplantıları 1986 yılından beri iki yılda bir gerçekleştiriliyor.

FAO bu organizasyonuyla balık ticaretinde yer alan üye ülkelerin yanı sıra endüstri ve sivil toplum örgütü paydaşlarını bir araya getirerek konu ile ilgili pek çok başlığın tartışılmasına olanak sağlıyor. Komite toplantısının çıktıları bu yıl Temmuz ayında İtalya’nın Roma şehrinde toplanacak olan FAO Balık ve Su Ürünleri Komitesi oturumunda sunulacak.

Bir hafta sürecek olan balık ticareti ana başlığı altındaki toplantıda; balık ticaretinde son gelişmeler, tedarik zincirinin güçlendirilmesi, avlanma dokümantasyon planları için öneriler, gıda kalitesi ve güvenlikle ilgili pazara erişim gereklilikleri, balıkçılık hizmetlerinde ticaret, küçük ölçekli balıkçılar için rehber, Soyu Tükenmekte Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticareti Anlaşması (CITES) ile ilgili faaliyetler, Sorumlu Balıkçılık Kuralları uygulamalarının denetlenmesi, su ürünlerine arzın ticaret ve tüketim üzerinde etkileri konuları görüşülecek.

Sertifikasyon, izlenebilirlik ve kaçak avlanma da gündemde

FAO Balıkçılık ve Tarım Politikaları ve Kaynaklar Departmanı Genel Müdürü Audun Lem toplantı ile ilgili şunları kaydetti:

“Balık Ticareti Alt Komitesi toplantısı ülkelerinde ve bölgelerinde balık ticaret politikalarına yön veren politikacıları ve Bakanlık yetkililerini bir araya getirmek açısından önemli bir fırsat sunuyor. Balıkçılıkta ticaret günümüzde hızla değişim gösteriyor. Bu toplantılarda gerçekleşen tartışmalar FAO ve üye ülkelerin yeni trendler ve fırsatlar konusunda farkındalığını arttırmanın yanı sıra balık üretimi ve ihracatı yapan ülkeler için en iyi fırsatların nasıl sağlanabileceği konusunda da yol gösterici oluyor.

Bu diyalog ortamı gelişmekte olan ülkelerin balıkçılık sektörlerini sürdürülebilir bir şekilde geliştirebilmesi için ve küresel balık ticaretinde görmeyi arzuladığımız büyümeden bu ilkelerin de ekonomik olarak faydalanabilmeleri için yürütmekte olduğumuz strateji geliştirme çalışmalarımızda bizlere yön veriyor.

Zaman içerisinde Balık Ticareti Alt Komitesinin gündemi de öne çıkan konu ve trendlere bağlı olarak değişim gösterdi. Pazara erişim ve ithalatla ilgili yasal düzenlemeler gibi konular önemini yitirmemekle beraber, son yıllarda delegeler sertifikasyon, izlenebilirlik, kaçak, beyan dışı ve kontrolsüz avlanma ve endüstride sosyal koşullar gibi konular üzerinde de duruyor. Bu konular aynı zamanda son yıllarda medyanın ilgisini de çekmekte. Bu konularla ilgili politik kararlar alınmadan önce konuların bölgesel ve uluslararası düzeyde görüşülmesi gerekiyor.”

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...